Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Pes, kterého majitelé odložili, protože se báli, že je gay, má nové majitele

Zdroj: se svolením dog_rates

Fezco se stal smutným hrdinou zpráv napříč USA poté, co jej majitelé odložili do útulku kvůli podezření, že je gay. Radostná zpráva o tom, že našel nové páníčky, pak potěšila čtenáře na obou stranách Atlantiku. Adoptoval jej Steve Nichols se svým mužem Johnem Winnem.

Pětiletý černý pes skončil v útulku v Albemarle v Severní Karolíně, protože se jeho majitelům nelíbilo, že naskakoval na jiného psa. Běžné chování, které nemusí mít sexuální charakter a značí hravost, nadšení nebo dominanci, si vyložili jako příznak homosexuální orientace a svého miláčka se zbavili.

Celostátní zveřejnění této ignorance a krutosti ke zvířeti spustilo vlnu solidarity s útulkem, který se o Fezca staral, a přivedlo k němu také nové majitele. Steve Nichols a jeho muž John Winn se rozhodli, že se psa ujmou. „Za 33 let, co jsme spolu, jsme se oba setkali s neznalostí, fanatismem a úzkoprsostí. Málokdy jsme s tím mohli něco dělat, ale rozhodli jsme se, že v tomto případě něco udělat můžeme, a tak jsme jednali,“ popsal okolnosti adopce pro USA Today Nichols.

Fezco s pracovnicemi záchranné stanice Greater Charlotte SPCA. Foto: Útulek Stanly County

Do několik desítek mil vzdáleného útulku si proto pro psa zajeli a poté jej zavezli na veterinární kliniku, kde byl prohlédnut a podstoupil odstranění vlasovců i kastraci. „V posledních pár dnech jsme si uvědomili, že lidé opravdu touží po příbězích s hrdiny a šťastnými konci. Tohle je jeden z nich. Hrdinové však nejsme my, ale ty paní v útulku, které jeho majitele přemluvily, ať jim psa nechá místo toho, aby jej utratil, a také lidé v místní záchranné stanici, kteří zaplatili většinu výdajů za veterinu a zorganizovali jeho předání. S těmito situacemi se potkávají každý den,“ připomíná Nichols důležitost práce zaměstnanců útulků.

Pár psa následně přejmenoval na Oscara jako poctu spisovateli Oscaru Wildeovi, který byl jedním z nejznámějších gayů v historii. Nyní už pobíhá po zahradě spolu s křížencem čivavy a teriéra Harrym, kterého Nichols s Winnem adoptovali před 10 lety.

Zdroj: Charlotte Observer, USA Today

Související články

Zaručeně zlepší den

Do Guinessovy knihy rekordů se dostala nejtěžší borůvka na světě

Evropským stromem roku je 200 let starý dub v Polsku, Česko má 5. místo

Drobná úprava designu může zachránit tisíce stromů. Vydavatelství HarperCollins to uvedl do praxe

Víme, jak levně zaparkovat na letišti ve Vídni

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

5 knih o seberozvoji a zdraví, které vám pomohou nastartovat nový rok 

5 knih o seberozvoji a zdraví, které vám pomohou nastartovat nový rok 

Ať už patříte k těm, kteří si dávají novoroční předsevzetí, nebo ne, pozitivní motivace se pro…