Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Novoroční předsevzetí, která vydrží. Přinášíme tipy, jak úspěšně odstartovat rok 2022

3 minuty radosti
Ilustrační foto: Pexels

Novoroční předsevzetí většině lidí moc dlouho nevydrží. Často je to tím, že naše cíle jsou nerealistické, anebo jich ve skutečnosti nechceme dosáhnout. Změna totiž musí vycházet z našich vlastních přání, nikoliv z požadavků okolí. Přinášíme proto 5 kroků, jak dosáhnout změny, která vydrží.

  • Ohlédněte se za uplynulým rokem

Pohled nazpátek nikdy není na škodu. Naopak nám může být velmi užitečné zhodnotit, co jsme v minulém roce dokázali, co jsme se naučili, ale i co se nám moc nepodařilo. Na základě odpovědí na tyto otázky pak můžeme snáze specifikovat, která oblas našeho života vyžaduje změnu.

  • Vybalancujte své potřeby

Naše cíle by měly být v rovnováze. V knize First Things First popisuje Stephen Covey 4 kategorie potřeb, které musíme naplnit, abychom mohli být šťastní: žít, milovat, učit se a něco po sobě zanechat. Seznam novoročních předsevzetí by tedy měl obsahovat alespoň jednu položku z každé kategorie.

Ilustrační foto: Pexels
  • Buďte realisté

Počátek nového roku nás často naplňuje optimismem a nadějí v nový začátek. Přestože velké sny jsou zcela na místě, mnoho lidí se zavazuje k předsevzetím, kterých nemohou dosáhnout. Proto je vždy třeba zvážit své časové i energetické možnosti a střízlivě posoudit, jestli jsou změny vůbec v našich silách.

  • Rozložte velké změny na menší krůčky

Je dobré stanovit si konkrétní cíle a plány k jejich naplnění. Místo všeobecných předsevzetí, jako je například zhubnutí, je tak užitečné napsat si na seznam menší krátkodobé cíle, které nás k naplnění předsevzetí dovedou. I malé krůčky mohou znamenat velkou změnu.

  • Naučte se vděčnosti

Poslední, ale neméně důležitý krok na cestě k vysněným cílům je změna přístupu. Naučte se být vděční za všechno, co se vám v životě přihodilo a co jste dokázali. Jakmile to zvládnete, můžete se zeptat sami sebe: Je tohle předsevzetí opravdu něco, co si přeji? Chci změny dosáhnout z vlastní vůle, nebo mě k tomu něco nutí? Přinese mi změna v životě něco dobrého? Existují i jiné alternativy?

Zdroj: Lifehack

Související články

Zaručeně zlepší den

Evropským stromem roku je 200 let starý dub v Polsku, Česko má 5. místo

Do Guinessovy knihy rekordů se dostala nejtěžší borůvka na světě

Víme, jak levně zaparkovat na letišti ve Vídni

Drobná úprava designu může zachránit tisíce stromů. Vydavatelství HarperCollins to uvedl do praxe

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Příběh pro děti, které bojují se strachem

Inspirace z knihovny: Příběh pro děti, které bojují se strachem

Vánoce se kvapem blíží, a tak přinášíme tip pro Ježíška na bezvadnou knihu, která udělá radost pod…