Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Už jen kvalitní hovězí maso. Nová metoda odhalí pančování

Ilustrační foto: Freepik

Koupili jste si mleté hovězí na chilli con carne, burger nebo masové kuličky, ale je v něm příliš tuku a voní po vepřovém? Brzy už se vám to nestane. Vědci z Ostravy, Španělska a Brazílie vyvinuli rychlou, levnou a spolehlivou metodu, která si posvítí na kvalitu hovězího.

Nejde jen o naše chuťové pohárky, ale také o náboženská a kulturní přesvědčení nebo zdravotní doporučení. To vše jsou důvody, proč se vepřovému masu vyhýbáme. To naopak končí v produktech z hovězího hlavně z finančních důvodů. „Cena hovězího masa je vysoká a lze očekávat, že dále poroste. To může svádět k přidávání levnějšího vepřového masa do různých produktů,“ upozorňuje Michal Otyepka z z IT4Inovations při VŠB-TUO a CATRIN Univerzity Palackého

Cena a časová náročnost pak stály v cestě vývoji technologií, které dokážou pančování masa odhalit. Vše vyřešila dvourozměrná grafenová kyselina, kterou vědci vyvinuli. Tato speciální látka vede elektrický proud, není toxická pro lidské buňky a je levná na výrobu. Vědci jo proto využili ji při elektrochemické metodě impedanční spektroskopie jako biosenzor. Díky tomu dokážou detekovat DNA vepřového masa i v nízkých koncentracích.

K otestování stačí vzorek masa o objemu jedné čajové lžičky. Ten se rozmixuje s vodou a kápne na elektrodu, která se zasune do přístroje, v němž běží elektrochemická reakce. Asi po půl hodině je známo, jestli jde o čisté hovězí maso, nebo o mix s vepřovým. Očekává se, že přístroj bude žádaný na komerčním trhu. Slibují si to hlavně vědci z Federální univerzity v brazilské Uberlândii, kteří se podíleli na jeho vývoji a jejich domovina je jedním z největších světových producentů masa.

Zdroj: VŠB Technická univerzita Ostrava, Český rozhlas Plus

Související články

Zaručeně zlepší den

Evropským stromem roku je 200 let starý dub v Polsku, Česko má 5. místo

Do Guinessovy knihy rekordů se dostala nejtěžší borůvka na světě

Víme, jak levně zaparkovat na letišti ve Vídni

Drobná úprava designu může zachránit tisíce stromů. Vydavatelství HarperCollins to uvedl do praxe

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Novinářky vykreslují ne vždy růžovou realitu médií, dodají ale sílu

Inspirace z knihovny: Novinářky vykreslují ne vždy růžovou realitu médií, dodají ale sílu

Vídáme je každý den v televizi, čteme jejich články nebo hltáme zpravodajství z válečné fronty.…