Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Zařizujete si byt? Inspirujte se nejlepšími interiéry roku

Obecní dvůr. Foto: Filip Slapal, Interiér roku

Mezonetový dům, restaurace i zrekonstruovaný byt v paneláku. V celkem sedmi kategoriích letos získaly ocenění projekty soutěžící o titul Interiér roku. Nejlepší počiny za rok 2020 ocenila mezinárodní porota pod vedením architekta Jiřího Pelcla. „Jde vlastně o obrovský triumf českých i slovenských interiérů nad objektivními překážkami, protože rok 2020 byl rámován protiepidemickými opatřeními, zákazy a omezeními. Díky okolnostem si najednou všichni bez ohledu na rozpočet a druh projektu uvědomili, jak podstatná je kvalita interiéru,“ uvedl ředitel a zakladatel soutěže Petr Tschakert.

Celkem se letos přihlásilo 211 interiérů českých a slovenských architektů a interiérových designérů. Absolutním vítězem již šestého ročníku soutěže a zároveň autorem nejlepšího počinu v kategorii novostaveb se stal architekt Rudolf Netík ze studia RN architektonický atelier. U jeho mezonetu v Obecním dvoře porotci ocenili především respektování ducha místa, s nímž interiér přes svou modernost souzní. Uznání se pak dostalo také originálnímu osvětlení, které architekt navrhl bytu na míru.

Obecní dvůr. Foto: Filip Slapal, Interiér roku

V kategorii rekonstrukcí se porotcům nejvíc líbil byt v pražském panelovém domě. Autorka Klára Kučera Makovcová ze studia Klára Makovcová architects nechala vybourat veškeré příčky, čímž vznikla zcela nová dispozice bytu, kde místnosti oddělují pouze posuvné dveře.

Panelák. Foto: Interiér roku

Mezi interiéry kanceláří, hubů a coworkingových center restaurací, kaváren a hotelů obsadilo první příčku nové sídlo finanční skupiny J&T v Praze, jehož autory jsou architekti ze studia CMC architects. „Při návrhu interiéru byl prioritní komfort každodenních uživatelů. Samotnému konceptu interiéru předcházel průzkum mezi zaměstnanci, kteří se vyjadřovali, co jim chybí a co by si přáli. Jedním z hlavních požadavků bylo mít dostatek prostoru na setkávání se, a to nejen pracovně, ale i neformálně,“ napsali k projektu organizátoři soutěže.

J&T. Foto: Interiér roku

Porotci ocenili také nejlépe zařízenou restauraci, kavárnu či hotel, kde se na první místo probojovala asijská restaurace SOHO ve slovenské Banské Bystrici. Architekti ze studií GutGut a Grau architects přetvořili historickou renesanční budovu v neutrální a čistý interiér, z něhož vystupuje barevnost asijských jídel.

SOHO. Foto: Interiér roku

Dalším z oceněných je zrekonstruovaný palác hradu Helfštýna z dílny studia Ateliér-R. „Na počátku byla snaha autorů najít optimální řešení zastřešení paláce, na kterou pak navázal pokus o přiblížení historického vývoje celého paláce návštěvníkům. To vedlo k myšlence vložení soudobých architektonických prvků do historické stavby a k propojení přízemí s vyššími patry, která byla dosud veřejnosti nedostupná,“ stojí v popisu díla.

Hrad Helfštýn. Foto BoysPlayNice, Interiér roku

Cenu generálního partnera VELUX dostal zrekonstruovaný starý mezonetový byt v Praze. Václav Hlaváček ze Studia Acht se rozhodl prostor bytu provzdušnit odstraněním sádrokartonových příček a odhalením dřevěných částí krovu.

Cena VELUX. Foto: Interiér roku

Posledním vítězným projektem, který obdržel cenu novinářů, se stal interiér chalupy Na škole v obci Javorek. Chalupa původně sloužila jako statek, později byla přestavěna na školu. Autoři Adéla Lipár Kudrnová a Tomáš Beránek z Arki Studio se při zařizování pokusili zachovat maximum původních prvků, které se pak snažili kombinovali se vším, co moderní člověk 21. století potřebuje.

Cena novinářů. Foto: Interiér roku

Související články

Zaručeně zlepší den

Hlas je zbraň, kterou máte vždy po ruce. Agresorovi vykejte a udržujte distanc, radí instruktorka sebeobrany Barbora Vodochodská Machková

Tančící dům jako LEGO? Pražský skvost uspěl u fanoušků v projektu LEGO Ideas

Infekce Helicobacter pylori u dětí: Diagnóza a léčba

Do Guinessovy knihy rekordů se dostala nejtěžší borůvka na světě

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Óda na nevinnost a laskavost. Chlapec, krtek, liška a kůň mají klíče od lidských srdcí

Inspirace z knihovny: Óda na nevinnost a laskavost. Chlapec, krtek, liška a kůň mají klíče od lidských srdcí

Znáte takové ty knihy, které můžete otevřít na náhodné stránce a cokoliv si z nich v ten moment…