Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

V zahrádkaření jsme opět překonali sami sebe. Roste zájem o sekačky i ohleduplnost k sousedům

Ilustrační foto: Unsplash

Více času stráveného doma i jarní deště, které rozbujely české zahrady – důvodů, proč zájem o základní prvky zahrádkářské techniky stoupl o třetinu, může být několik. Dlouhý je také seznam benefitů, které zahrádkaření přináší. Patří k nim více času stráveného venku a v pohybu, aktivní odpočinek a odbourávání stresu nebo třeba rozvoj kreativity.

V rodinných domech žije polovina Čechů a zahrádkaření se věnuje každý čtvrtý. Nejčastěji pečují o půdu v okolí svého obydlí nebo na chatách či v zahrádkových koloniích. Za rostoucím zájmem o sekací zahradní techniku stojí podle Michala Buzka, šéfa analytiků nákupního rádce Heureka.cz, právě více času stráveného na zahradách a chalupách spolu se snahou připravit se na omezení cestování.

Zájem o sekačky neustále roste. Ilustrační foto: Freepik

Nejpopulárnější byly zahradní traktory, jejichž prodej oproti rekordnímu roku 2020 narostl o dalších 126 procent. Lidé za ně zaplatí v průměru 40 tisíc korun. „Zhruba polovina prodaných traktorů jsou traktory se sběrným košem, které se často dají využít i v zimě například pro odklízení sněhu,“ řekl Buzek agentuře ČTK. Mezi sekačkami, jejichž prodej podle analýzy zpracované společností Heureka.cz vzrostl o 38 procent, dominují ty na benzínový pohon.

Pro zahradní nářadí a techniku pak Češi nemíří jen do specializovaných prodejen. Například v hypermarketech Globus se tohoto typu zboží prodalo o 15 procent více. Podle ředitelky nepotravinového sortimentu Moniky Růžičkové stoupla také poptávka po relaxačních prvcích, jako jsou vířivky a prolézačky. Co se týče techniky, narůstá ohleduplnost k sousedům a s ní i zájem o akumulátorový pohon. „Kritériem je nyní tichost přístroje a ani tahat za sebou šňůru do elektriky není komfortní. Oproti minulému roku se zvýšil prodej akumulátorové zahradní techniky téměř o 20 procent,“ dodává Růžičková.

Zdroje: ČTK, Projekt Prostory tiché udržitelnosti

Související články

Zaručeně zlepší den

Infekce Helicobacter pylori u dětí: Diagnóza a léčba

Do Guinessovy knihy rekordů se dostala nejtěžší borůvka na světě

Víme, jak levně zaparkovat na letišti ve Vídni

Drobná úprava designu může zachránit tisíce stromů. Vydavatelství HarperCollins to uvedl do praxe

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Kouzlo školy lesa učaruje nejen dětem. Přináší tipy na hry v přírodě

Inspirace z knihovny: Kouzlo školy lesa učaruje nejen dětem. Přináší tipy na hry v přírodě

Propadají vaše děti často nudě a tvrdí, že nemají co dělat? Někdy může být těžké nepodlehnout a…