Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Jak na pěstování a kompostování ve městě? Odpovědi nabídne on-line festival

Foto: Kokoza

Jak kompostovat v bytě, ve vnitrobloku nebo na komunitní zahradě? Jak se obklopit zelení nebo pěstovat domácí rajčata, když nemáte vlastní zahrádku? Odpovědi přinese sedmidenní festival městského pěstování a kompostování, který pořádá spolek Kokoza. Díky on-line podobě se ho může v termínu od pondělí 26. dubna do neděle 2. května zúčastnit kdokoliv.

V plánu je mnoho přednášek, panelových diskuzí a webinářů s odborníky, kteří budou zájemce inspirovat zkušenostmi z českých i zahraničních měst. „Mimo praktické rady z oblasti kompostování se zaměříme například i na to, jak zeleň ve městě svědčí všem jeho obyvatelům v každodenním životě a pomáhá s adaptací na změny klimatu,“ přiblížila program festivalu Soňa Houžvová, kompostovací konzultantka z Kokozy. Účastníci se mohou těšit i na zahraničního hosta, mistra kompostáře Jean-Jacquesa Fasquela, který je průkopníkem kompostování v Paříži.

Pěstování je stále více trendy i mezi mladými lidmi žijícími ve městech. Foto: Kokoza

Misí společensky prospěšného podniku Kokoza, který festival pořádá, je inspirovat a šířit udržitelnost prostřednictvím pěstování a kompostování mezi lidmi ve městě. Důležitou součástí iniciativy je i sociální rozměr. Integrační dílna Kokozy zaměstnává lidi se zkušeností s duševním onemocněním, kteří realizují zakázky, tvoří komunitní zahrady, starají se o zeleň nebo truhlaří. „Máme velkou radost, když vidíme, jak jim to tu prospívá, cítí se prospěšní a zvedá se jim sebevědomí. Pro nás jsou velkým obohacením v přístupu k životu a způsobu přemýšlení,“ vysvětlila přístup Kokozy ředitelka Radka Pokorná. Výtěžek z festivalu Pěstuj město poputuje právě na činnost integrační dílny.

Veškerý festivalový program bude účastníkům k dispozici nejen ve vyhrazeném týdnu, ale až do konce května 2021. Lístky na akci jsou dostupné v on-line obchodě Kokozy za cenu 790 korun nebo ve výhodném balíčku s knihou Pěstujeme ve městě za 1150 korun.

Související články

Zaručeně zlepší den

Do Guinessovy knihy rekordů se dostala nejtěžší borůvka na světě

Víme, jak levně zaparkovat na letišti ve Vídni

Drobná úprava designu může zachránit tisíce stromů. Vydavatelství HarperCollins to uvedl do praxe

Pracovat jen v pracovní době? Austrálie zavádí právo na odpojení

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Žena po 40 může být sebevědomá a v kondici. Kniha lékařů poradí, jak na to

Inspirace z knihovny: Žena po 40 může být sebevědomá a v kondici. Kniha lékařů poradí, jak na to

Čtyřicítka děsí mnoho žen. Jedná se o pomyslný milník, jehož dosažení však nemusí znamenat nic…