Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Svět už nikdy nebude stejný. Čeští vědci objevili nová vesmírná tělesa

Ve vesmíru se vzácně vyskytují objekty skrývající velmi zajímavé fyzikální podmínky a neobvyklé procesy. Zdroj fotografie: Pixabay

Neobvyklý přístup pomohl českým vědcům najít stovky vzácných nepopsaných objektů ve vesmíru. Výzkumníci poprvé v astronomii použili metodu umělé inteligence nazvanou aktivní hluboké čtení. Článek o nezvyklém přístupu publikoval prestižní časopis Astronomy and Astrophysics, katalog nově objevených hvězd je součástí celosvětové databáze Vizier.

Jeden z nalezených objektů. Složité emisní spektrum je vyzařováno z trojice červených hvězd uprostřed obrázku. Snímek je z archivu projektu PanSTARRS. Zdroj: AV ČR

Využitá metoda je založena na interaktivním vylepšování předpovědí sítě. Ta sama požádá člověka o radu, když si je nejméně jistá. „Naše metoda aktivního hlubokého učení nastiňuje budoucí směr používání umělé inteligence v astronomii a možná i jiných vědách,“ uvedl Petr Škoda z Fakulty informačních technologií ČVUT. „Stroj bude pracovat v těsné spolupráci s člověkem, bude za něj dělat rutinní práci, ale jakmile si nebude jistý, obrátí se o radu. Na této koncepci teď začínáme v našem týmu pracovat. Časem by takové řešení mohlo připomínat dialog mezi velitelským můstkem lodi Enterprise a palubním počítačem v seriálu Star Trek při průzkumu Galaxie,“ doplnil Škoda.

Detailní záběr podivně symetrického objektu pořízený Perkovým 2m dalekohledem. Zdroj fotografie: AV ČR

Metodu čeští vědci z Astronomického ústavu Akademie věd České republiky a FIT ČVUT s úspěchem aplikovali na čtyřech milionech spekter z největšího světového archivu spekter. Objevili přitom skoro tisíc dosud nepopsaných velmi vzácných vesmírných objektů, které se prokazují emisními spektrálními čárami. Patří mezi ně třeba horké hvězdy Be, nově vznikající hvězdy T Tauri či kataklyzmické proměnné hvězdy.

Související články

Zaručeně zlepší den

Zatočte s těžkou alergií pomocí léku na astma

Do Guinessovy knihy rekordů se dostala nejtěžší borůvka na světě

Evropským stromem roku je 200 let starý dub v Polsku, Česko má 5. místo

Drobná úprava designu může zachránit tisíce stromů. Vydavatelství HarperCollins to uvedl do praxe

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Darujte knihy, které potěší. Přinášíme tipy na vánoční čtení

Darujte knihy, které potěší. Přinášíme tipy na vánoční čtení

Hrnek teplého čaje, kávy nebo čokolády, vlněné ponožky, ideálně hořící krb a kniha, tak zní ideální…