Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Brno poskytne druhou šanci starým, ale funkčním spotřebičům

Zdroj fotografie: Pixabay

Máte doma starou, ale funkční mikrovlnnou troubu, které se chcete zbavit? Nebo vám Ježíšek zkrátka přinesl novou a nevíte, co teď s tou původní? V Brně je možnost odevzdat tyto zánovní elektrospotřebiče na pomoc potřebným v azylových domech nebo jiných vybraných organizacích.

Projekt „Jsem zpět“, který si klade za cíl dát vybraným plně funkčním spotřebičům druhou šanci, spustila společnost ELEKTROWIN ve spolupráci s Brnem. Firma provozuje kolektivní systém pro zpětný odběr, oddělený sběr, zpracování, využití a odstranění elektrozařízení a elektroodpadu.

Jak bude projekt vypadat v praxi? Zpětně odebrané funkční spotřebiče majitelé dobrovolně darují a odvezou je na středisko odpadů. Shromážděné spotřebiče pak zkontroluje technik a u vybraných kusů zajistí odvoz a provedení odborné kontroly. Poté je předají na místo, kde budou zrovna nejvíce zapotřebí.

K uskutečnění projektu dojde na Sběrném středisku odpadů Vídeňská-Jílová, protože tam jsou prostory vhodné k shromažďování vybraných elektrospotřebičů. Vedení města si od opětovného použití výrobků slibuje především pozitivní dopad na životní prostředí snížením produkce odpadu a vytvoření nových pracovních míst. „Projekt také zpřístupňuje jinak nedostupné zboží lidem s nízkými příjmy, má tedy i aspekt sociální,“ uvedl náměstek primátorky Petr Hladík.

Související články

Zaručeně zlepší den

Tančící dům jako LEGO? Pražský skvost uspěl u fanoušků v projektu LEGO Ideas

Infekce Helicobacter pylori u dětí: Diagnóza a léčba

Evropským stromem roku je 200 let starý dub v Polsku, Česko má 5. místo

Do Guinessovy knihy rekordů se dostala nejtěžší borůvka na světě

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Staňte se pány svých snů. Pusťte se do lucidního snění

Inspirace z knihovny: Staňte se pány svých snů. Pusťte se do lucidního snění

Jaké to je řídit své sny? Je to vůbec možné? A hlavně – jak to udělat? Pokud vás sem tam napadaly…