Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Ostravští vědci testují moderní zubní implantáty. Urychlí hojení a sníží zánět

2 minuty radosti
Zdroj fotografie: Freepik

Výzkumný tým z Centra pokročilých inovačních technologií (CPIT) Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava (VŠB-TUO) vyvíjejí novou metodu úpravy zubních implantátů z titanu. Odborníci pracují na vylepšení povrchu implantátu tak, aby byl odolnější, ale také snesitelnější pro pacienty.

Titanové implantáty mají dlouhou historii, lidské tělo na ně většinou reaguje bez komplikací a svou strukturou je titan jako materiál zcela výjimečný. Vědci z VŠB-TUO se spojili s firmou Timplant a snaží se povrch implantátu vylepšit o další složky. Projekt už běží druhým rokem. „V prvním roce jsme vyvíjeli technologii úpravy povrchů, převáděli jsme ji z modelových vzorků na reálný implantát. Teď na upravený povrch vážeme různé látky, abychom zjistili, které z nich implantát vylepší natolik, aby úprava v konečném výsledku byla také nejvýhodnější pro pacienta,“ řekla Kateřina Dědková z CPIT.

Pokud se vědcům podaří navázat na povrch implantátu jednoduché látky, mohou začít i s látkami složitějšími, například léčivy pro lepší hojení. Implantáty s upraveným povrchem, ale bez přidaných molekul jiných látek už odborníci testovali zavedením do dřeva a hovězích kostí. Odzkoušení na lidech je otázkou budoucnosti. „Prováděli jsme testy na buněčných liniích a výsledky těchto testů vypadají slibně. Nicméně u zavádění implantátů pacientům narážíme na problém s certifikací, protože nemáme povolení tyto úplně nové materiály testovat rovnou u lidí,“ dodala Dědková.

Související články

Zaručeně zlepší den

Do Portugalska se v rámci rewilding projektu navrací staré plemeno skotu

Hlas je zbraň, kterou máte vždy po ruce. Agresorovi vykejte a udržujte distanc, radí instruktorka sebeobrany Barbora Vodochodská Machková

Astronomové objevili tři nové měsíce

Tančící dům jako LEGO? Pražský skvost uspěl u fanoušků v projektu LEGO Ideas

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Vzdát můžeš zítra. Richard Štěpánek ve své knize povzbuzuje k životu

Inspirace z knihovny: Vzdát můžeš zítra. Richard Štěpánek ve své knize povzbuzuje k životu

Vždycky je pro co žít. Touto větou by se dal shrnout obsah knihy Vzdát můžeš zítra, kterou napsal…