České školy se mohou od začátku listopadu přihlašovat k online prohlídkám Biopekárny Zemanka. Pod hlavičkou projektu Skutečně zdravá škola se majitelé středočeské výrobny sušenek a krekrů rozhodli přispět ke vzdělávání žáků v oblasti zodpovědného přístupu k využívání zdrojů.
„Se Skutečně zdravou školou už v Zemance spolupracujeme pět let. Věříme totiž, že zdravý vztah k jídlu je potřeba budovat už od dětského věku a k tomu bezpochyby patří také schopnost rozeznat kvalitní potraviny a umět se orientovat v jejich složení,“ uvedla marketingová manažerka Biopekárny Zemanka Iveta Havlová.
Žáci základních a středních škol tak mají možnost nahlédnout do procesu výběru surovin i výroby biopotravin a dozvědět se něco o ekologickém zemědělství. Kromě samotné výroby se Zemanka angažuje také ve snižování zátěže potravinářského průmyslu na životní prostředí. Provozovna využívá energie z obnovitelných zdrojů, věnuje se upcyklaci svých odpadů a zpracovává zbytkové suroviny firem UGO či IKEA. Měsíčně tak zachrání zhruba 180 kilogramů jídla.
Zdroj: Feedit
Dostala jsem druhou šanci žít. To je síla, která mě žene dál, říká dobrovolnice Monika Benešová
Přečtěte si rozhovor s Monikou Benešovou, která si díky odhodlání pomáhat druhým vysloužila ocenění Laskavec. Povídali jsme si o její cestě na Pacifické hřebenovce, o knize, kterou napsala i o tom, kde všude pomáhá jako dobrovolnice.
Inspirace z knihovny: Oceňovaná Boží hora zprostředkovává atmosféru chudinské Neapole
Snad každý si vybaví hladovost mládí, která je v pubertě doslova spalující. I pouhý vzduch chutná…