Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

V zahraničí vyvíjejí speciální obal. Pozná, když se potraviny začnou kazit

Zdroj fotografie: FB Primitives

Obaly. Jedno z klíčových témat současnosti při pohledu ekologickýma očima. Snaha omezit obalové materiály je patrná napříč celou společností, co ale kdyby obal nebyl jen obalem?

Zejména u potravin mají obaly nepochybně svůj význam. Jídlo chrání a může díky nim i déle vydržet. A co kdyby navíc obaly sledovaly, zda už se jídlo nezačíná kazit? Právě na tom pracuje nezisková organizace Primitives. Jejich kompostovatelné obaly obsahují materiál, který změní barvu nebo vydá jiný signál, když detekuje přítomnost škodlivých nebo nežádoucích bakterií.

Tým organizace vychází při vývoji materiálu z tenkých plastových fólií. Záměrem je vytvořit jejich alternativu, která však bude kompostovatelná. Při vyvíjení ideálního materiálu řeší také otázku trvanlivosti potravin – snahou je vytvořit materiál, ve kterém bude zabalený obsah podléhat zkáze ještě později, než je zvykem v případě plastu.

Zdroj: goodnewsnetwork.org

Související články

Zaručeně zlepší den

Brněnští studenti vymysleli chytrý skleník. Zjednoduší pěstování zeleniny a pomůže proti suchu

Čeští vědci hlásí objev v boji proti rakovině. Nové léky jsou až stokrát účinnější

Mladší o pět let? Podle vědců je možné omládnout díky speciálnímu cvičení

Čeští vědci vyvinuli unikátní rychlotesty na covid-19. Výsledky odhalí už za hodinu

Inspirativní rozhovor

Subjektivní prožitek je to jediné, co máme. Vytěžme z něj to nejlepší, nabádá duo Brain We Are

Subjektivní prožitek je to jediné, co máme. Vytěžme z něj to nejlepší, nabádá duo Brain We Are

Přečtěte si rozhovor se studenty neurověd - Kryštofem a Vojtou, kteří tvoří podcast Brain We Are.