Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

V Torontu se otevřela pop-up restaurace, kde vařili HIV pozitivní

1 minuta radosti
Zdroj fotografie: Casey House

Bake bread, smash stigma. S takovým mottem se na dva dny otevřely dveře výjimečné restaurace. Pod vedením zkušeného šéfkuchaře v ní totiž jídlo připravovalo 14 lidí s diagnózou HIV a cílem nejen uvařit dobré jídlo, ale pomoct bořit předsudky.

Happening v Torontu následoval po znepokojivých zjištěních ohledně toho, jak Kanaďané vnímají lidi s HIV a AIDS. Přestože nemoc nelze přenášet přípravou nebo sdílením jídla, pouze polovina respondentů by vědomě snědla jídlo připravené osobou HIV pozitivní. Organizace Casey House, která se této problematice věnuje, proto vymyslela unikátní projekt.

„Stigma kolem HIV a AIDS je stále reálné a izoluje spoustu pacientů napříč městem, zemí i celým světem,“ uvedl jeden z klientů organizace Kenneth Poon, který se k akci připojil. Spolu s ostatními měli na sobě zástěry s trefnými nápisy jako „Judge the cooking, not the cook“ nebo „I’m not a cook with HIV. I‘m a cook.“

Související články

Byznys

V Dánsku snížili za 5 let množství vyhozeného jídla o čtvrtinu

Byznys

Tokijská pop-up restaurace zaměstnává číšníky s demencí

Inspirace

Optimismus snižuje riziko srdečního selhání

Inspirace

Neslyšící model inspiruje a šíří osvětu o svém handicapu

Zaručeně zlepší den

Čeští vědci hlásí objev v boji proti rakovině. Nové léky jsou až stokrát účinnější

Praha znovu ovládla anketu o nejlepší místo pro život. Zjistěte, jak se umístil váš kraj

Novinka v léčbě cukrovky. Horké koupele mají dobrý vliv na krevní tlak i obezitu

Průlom v boji proti koronaviru. Nový test přináší přesné výsledky už za 90 minut

Inspirativní rozhovor

Subjektivní prožitek je to jediné, co máme. Vytěžme z něj to nejlepší, nabádá duo Brain We Are

Subjektivní prožitek je to jediné, co máme. Vytěžme z něj to nejlepší, nabádá duo Brain We Are

Přečtěte si rozhovor se studenty neurověd - Kryštofem a Vojtou, kteří tvoří podcast Brain We Are.