Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

V Praze testují projekt třídění kuchyňského bioodpadu

2 minuty radosti
Zdroj fotografií: Pixabay, praha.eu

Nejen ekologové, ale i politici či psychologové se zabývají tím, jak lépe motivovat lidi k třídění odpadu. Odpověď může být relativně snadná. Jedním z prvních kroků by mohlo být co největší usnadnění recyklace. Dobrým příkladem může být Praha, která spustila pilotní projekt svozu kuchyňského odpadu – tedy bioodpadu živočišného a rostlinného původu z domácností.

Magistrát hlavního města Prahy označuje tento druh odpadu jako takzvaný gastroodpad. Ten zahrnuje kosti, maso, zbytky nedojedených pokrmů, prošlé potraviny nebo zbytky ovoce a zeleniny z přípravy pokrmů. Na sběr gastroodpadu budou sloužit speciální hnědé nádoby s oranžovým víkem. Celkem bude v rámci projektu zapůjčeno sto kontejnerů na území Prahy 5, 6 a 7. Po vyhodnocení pilotního projektu by měla být služba postupně rozšířena po celém území české metropole.

Vysbíraný materiál bude odvážen na bioplynovou stanici, kde bude vážen, monitorován a drcen. Pro bioplynové stanice je vhodný právě tento druh odpadu, tedy s vyšším obsahem vody. Jde o potraviny, které již prošly nějakým procesem zpracování jako uvařená jídla, prošlé potraviny či cukrovinky. Naopak není vhodné tento typ odpadu spalovat přímo ve spalovnách, protože snižuje výhřevnost. I proto je důležité bioodpady vytřídit a zpracovat jiným způsobem.

Svoz gastroodpadu je jedním z kroků, kterými Praha naplňuje svou vizi fungování cirkulární ekonomiky. Ta je součástí klimatického závazku, který Zastupitelstvo hlavního města Prahy schválilo loni v červnu.

Zdroj: ekolist.cz, gastro.praha.eu

Související články

Zaručeně zlepší den

Pohled z Pákistánu: Jsou městské lesy odpovědí na přehřívání měst?

Snímek Ticho uctívá dětské oběti války na Ukrajině. Trvá sedm hodin

Jak se připravit na Mikuláše, abyste si ho užili i vy?

Studenti MENDELU propojují manažerské schopnosti s pomocí neziskovkám na každoročním Dobrotrhu

Inspirativní rozhovor

Národní obrození si zaslouží u studentů více pozornosti, říká Karolína „Zoe“ Meixnerová o svém projektu Literární hysterie

Národní obrození si zaslouží u studentů více pozornosti, říká Karolína „Zoe“ Meixnerová o svém projektu Literární hysterie

Přečtěte si rozhovor s Karolínou Meixnerovou, autorkou knihy Průvodce literární hysterií 19. století a také vtipných videí o spisovatelích z téže doby. Proč se zaměřila na toto období? A jak vypadají její besedy? To vše se dozvíte.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Jak se z obyčejného člověka stane vlivná osobnost? Steve Jobs motivuje ostatní

Inspirace z knihovny: Jak se z obyčejného člověka stane vlivná osobnost? Steve Jobs motivuje ostatní

Steve Jobs byl jako každý z nás. Člověk z masa a kostí. Co konkrétně jej odlišilo? Díky čemu uspěl?…