Nejen ekologové, ale i politici či psychologové se zabývají tím, jak lépe motivovat lidi k třídění odpadu. Odpověď může být relativně snadná. Jedním z prvních kroků by mohlo být co největší usnadnění recyklace. Dobrým příkladem může být Praha, která spustila pilotní projekt svozu kuchyňského odpadu – tedy bioodpadu živočišného a rostlinného původu z domácností.
Magistrát hlavního města Prahy označuje tento druh odpadu jako takzvaný gastroodpad. Ten zahrnuje kosti, maso, zbytky nedojedených pokrmů, prošlé potraviny nebo zbytky ovoce a zeleniny z přípravy pokrmů. Na sběr gastroodpadu budou sloužit speciální hnědé nádoby s oranžovým víkem. Celkem bude v rámci projektu zapůjčeno sto kontejnerů na území Prahy 5, 6 a 7. Po vyhodnocení pilotního projektu by měla být služba postupně rozšířena po celém území české metropole.
Vysbíraný materiál bude odvážen na bioplynovou stanici, kde bude vážen, monitorován a drcen. Pro bioplynové stanice je vhodný právě tento druh odpadu, tedy s vyšším obsahem vody. Jde o potraviny, které již prošly nějakým procesem zpracování jako uvařená jídla, prošlé potraviny či cukrovinky. Naopak není vhodné tento typ odpadu spalovat přímo ve spalovnách, protože snižuje výhřevnost. I proto je důležité bioodpady vytřídit a zpracovat jiným způsobem.
Svoz gastroodpadu je jedním z kroků, kterými Praha naplňuje svou vizi fungování cirkulární ekonomiky. Ta je součástí klimatického závazku, který Zastupitelstvo hlavního města Prahy schválilo loni v červnu.
Zdroj: ekolist.cz, gastro.praha.eu
Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.
Inspirace z knihovny: Ticho není nepřítel. Jak se z něj těšit, poradí kniha Radost z ticha
Ukrývají se tajemství světa v tichu? Většinu času jsme obklopeni nejrůznějšími zvuky, na které jsme…