V Polsku vyrábějí ekologické jedlé nádobí z pšeničných otrub

Zdroj fotografie: FB Biotrem

Pro nádobí na jedno použití už se jako náhrada plastů vyzkoušela řada materiálů. A ne všechny tak běžné jako papír. Příkladem za všechny může být polská firma Biotrem, která jako hlavní složku pro výrobu talířů, misek a příborů využívá pšeničné otruby.

Za společností stojí Jerzy Wysocki, který před lety vymyslel výrobní proces tohoto netradičního nádobí. Sám pochází z rodiny s mlynářskou tradicí a prvotně mu šlo o využití odpadu, který zbývá po namletí mouky. Až později z toho vzešla myšlenka vytvořit alternativu k většině jednorázového nádobí.

Produkty Biotrem vlastně splňují všechno, na co je člověk zvyklý. Jsou dostatečně pevné, vhodné na studená i teplá jídla a lze je použít v mikrovlnných i běžných troubách. Navíc jsou plně kompostovatelné, a to v horizontu měsíce. A s ohledem na jejich složení se do nich klidně můžete i zakousnout.

Ekologický je přitom nejen výsledný produkt, ale i proces výroby. Potřeba jsou totiž jen pšeničné otruby a malé množství vody. O zbytek se postará vysoká teplota a velký tlak. O nádobí je nemalý zájem, k dostání je i v Dánsku, Kanadě či Libanonu. Produkty lze zakoupit i u nás.

Autor článku

Kristýna Motlová