V děčínské zoo se rozmnožili kriticky ohrožení klokánci králíkovití

Klokánek králikovitý
Klokánek králikovitý, foto: zoo-olomouc.cz

Chovný pár malých vačnatců připomínajících klokany, který dorazil do Zoo Děčín loni z Rigy a Hluboké nad Vltavou, přivedl na svět své první mládě. Malý klokánek králíkovitý se dle odhadu ošetřovatelů narodil už v červenci, dnes už jej chovatelé vídávají i mimo vak matky.

Mláďata drobných klokánků se rodí relativně nevyvinutá, první týdny tak tráví pevně přisátá ke struku v matčině vaku. Až poté začínají zkoumat okolní svět.  Dnes se klokánci vyskytují jen v několika lesnatých oblastech na jihozápadě Austrálie, v minulosti ale byli k vidění i na suchých rovinách a pahorcích celé Jižní Austrálie. Ochránci tak tento živočišný druh v rámci záchrany umístili i na několika ostrovech jižního pobřeží kontinentu.

“Jak už název napovídá, jde o drobné zvíře, které neváží více než 1,6 kg. Délka těla se pohybuje mezi 30 až 38 centimetry,” řekla tisková mluvčí Zoo Děčín Alena Houšková pro ČTK. Samice jsou březí asi 21 dní a rodí jen jedno mládě, které zůstává ve vaku 98 dnů a pohlavně dospívá ve 170 dnech života. Klokánek králíkovitý je noční zvíře s chápavým ocasem, který mu umožňuje snadněji sbírat ze země předměty i stavět hnízdo. Živí se rostlinami a houbami, v přírodě se dožívá asi šesti let, v zoo až deseti.

Zdroj: ceskenoviny.cz

Autor článku

Eva Krejčí