V americkém Berkeley zavádí veganské pondělky, aby pomohli životnímu prostředí

Zdroj fotografií: Pexels

Vynechat z jídelníčku maso alespoň na jeden den v týdnu a přispět tak k lepšímu stavu planety se nyní pokoušejí v USA, kde přichází do módy takzvané Zelené pondělky. Ty mají kořeny v Hongkongu a snaží se motivovat lidi a pomáhat jim k tomu, aby aspoň jednou týdně jedli šetrně k životnímu prostředí.

V Americe se k této iniciativě hlásí jednotlivci i celé podniky nebo univerzity. Od letoška drží Zelené pondělky i první město – Berkeley u San Franciska. Projekt je zatím v plenkách, ale při akcích pořádaných radnicí se veganské jídlo podává už delší dobu. V současnosti navíc začíná Berkeley během pondělků servírovat pokrmy bez masa a mléčných výrobků i ve svých zařízeních, jako je třeba centrum pro seniory.

„Myslíme si, že je důležité, aby si lidi uvědomili souvislost mezi jídlem a udržitelným životem. Že to nejúčinnější, co můžeme ve svých životech udělat, abychom snížili svou uhlíkovou stopu, je omezit konzumaci masa a mléčných výrobků. Chceme, aby lidi věděli o tom, jakou mají moc, a že se mohou přičinit o změnu,“ popisuje Amy Laffová, která usnesení o Zelených pondělcích pomohla na radnici města Berkeley prosadit.

„O problém klimatu se zajímá stále víc lidí a je to stále větší priorita, ale o dopadech stravovacích návyků se toho pořád moc neví. Spousta lidí netuší, že 99 procent zvířat, která jíme, je z průmyslového zemědělství, které devastuje naše životní prostředí – ať jde o klima, znečištění vody a vzduchu, plýtvání zdroji nebo ničení divoké přírody,“ dodává Laffová. Iniciativou se inspiroval také New York, kde tisíc osm set školních jídelen od podzimu přikročí k bezmasým pondělkům.

Zdroj: Radiožurnál

Autor článku