Jaké plodiny zvládnou odolat změnám klimatu? Vědci zjistili, že chlebovník z tichomořských ostrovů by měl oteplování vydržet. Jedná se tedy pravděpodobně o jídlo budoucnosti, jak uvedl server Earth.
Základní plodiny, jako je sója, kukuřice a rýže, drastické změny teplot nezvládají. Proti tomu škrobnatá rostlina chlebovník, která se po tisíce let smažila, vařila, pražila a fermentovala, je odolná vůči klimatickým změnám a dobře roste v oblastech s nedostatkem potravin. Vědci tedy předpokládají, že by se mohl chlebovník stát základní plodinou napříč světem. „Chlebovník je opomíjený a málo využívaný druh, který je však odolný,“ řekl výzkumník Daniel Horton.
Rostlině by se momentálně mohlo nejvíce dařit v oblastech subsaharské Afriky. „Chlebovníky mohou žít desítky let a každý rok poskytují velké množství plodů. V některých kulturách existuje tradice zasadit chlebovník, když se narodí dítě, aby bylo zajištěno, že dítě bude mít jídlo po zbytek života,“ uvedla ředitelka Programu biologie a ochrany rostlin Nyree Zerega.
Autorský článek Gabriely Brázdové s použitím informací z Earth a PLOS Climate
Amputací nohy život nekončí, říká plavkyně Věra Závorková
Ve 13 letech jí lékaři diagnostikovali nádor v koleni, následná léčba včetně chemoterapie ovšem nepomohla, a tak musela podstoupit amputaci. I přes to se Věrka nevzdává a vyhrává jednu medaili za druhou. Jejím snem je paralympiáda.
Inspirace z knihovny: Duhový chodníček vás provede všemi odstíny dětské hravosti
Jaké to je, když přijde déšť na návštěvu? A co když uletí balónky? Novinka z pera básnířky Zuzany…