Jaké plodiny zvládnou odolat změnám klimatu? Vědci zjistili, že chlebovník z tichomořských ostrovů by měl oteplování vydržet. Jedná se tedy pravděpodobně o jídlo budoucnosti, jak uvedl server Earth.
Základní plodiny, jako je sója, kukuřice a rýže, drastické změny teplot nezvládají. Proti tomu škrobnatá rostlina chlebovník, která se po tisíce let smažila, vařila, pražila a fermentovala, je odolná vůči klimatickým změnám a dobře roste v oblastech s nedostatkem potravin. Vědci tedy předpokládají, že by se mohl chlebovník stát základní plodinou napříč světem. „Chlebovník je opomíjený a málo využívaný druh, který je však odolný,“ řekl výzkumník Daniel Horton.
Rostlině by se momentálně mohlo nejvíce dařit v oblastech subsaharské Afriky. „Chlebovníky mohou žít desítky let a každý rok poskytují velké množství plodů. V některých kulturách existuje tradice zasadit chlebovník, když se narodí dítě, aby bylo zajištěno, že dítě bude mít jídlo po zbytek života,“ uvedla ředitelka Programu biologie a ochrany rostlin Nyree Zerega.
Autorský článek Gabriely Brázdové s použitím informací z Earth a PLOS Climate
Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.
5 knih o seberozvoji a zdraví, které vám pomohou nastartovat nový rok
Ať už patříte k těm, kteří si dávají novoroční předsevzetí, nebo ne, pozitivní motivace se pro…