Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Zaslouží si potlesk rybích ploutví. Ostravská zoo získala cenu za odchov v přírodě vyhubeného druhu

Jeleček teuchitlánský. Foto: se svolením Zoo Ostrava

Ocenění Bílý slon je udělováno za mimořádný chovatelský úspěch v českých a slovenských zoologických zahradách. Zoo Ostrava ho získala po sedmi letech za odchov vzácné mexické rybky jelečka teuchitlánského. Zahrada se tak pyšní už osmým titulem.

Soutěž Bílý slon se koná pravidelně od roku 1994 pod záštitou sdružení Česká ZOO. Do 27. ročníku se přihlásilo 14 uchazečů z Unie českých a slovenských zoologických zahrad s celkem 41 významnými odchovy. Zoo Ostrava zabodovala nejen s rybím chovem, ale i s mládětem šimpanze hornoguinejského. Ten získal třetí místo mezi savci.

Mládě šimpanze hornoguinejského. Foto: se svolením Zoo Ostrava

Jeleček teuchitlánský je endemitem povodí řeky Ameca v Mexiku. Tato drobná kaprovitá ryba byla vědecky popsána až v roce 1986 s dodatkem, že od roku 1969 ji navzdory intenzivnímu výzkumu oblasti nikdo nespatřil. Vědci proto tento druh považovali za vyhubený. Následně se v roce 2001 dočkal znovuobjevení, v roce 2014 ale již nebyl ani po usilovném pátrání v přírodě nalezen.

Mezitím se však několik jedinců dostalo do univerzitních akvárií, kde se je podařilo rozmnožit. Pár jich našlo cestu i k soukromému chovateli v Evropě a několika dalším akvaristům, a dalo tak základ malé populaci v lidské péči. Díky mezinárodní podpoře byl tento druh úspěšně navrácen do jedné z původních lokalit v Río Teuchitlán, která je dlouhodobě pečlivě monitorována kvůli souběžně probíhajícímu vypouštění jiných vyhubených ryb.

Související články

Zaručeně zlepší den

Blíží se konec palmového oleje? Vědci našli zdravější a zelenější alternativu

Jak pomáhá AfaSlovník lidem s afázií, ale i jinými poruchami řeči

Vědci našli způsob, jak znovu použít jednorázové roušky

Vědci konečně znají genetickou příčinu lupusu. Objev umožní vývoj účinné léčby

Inspirativní rozhovor

Příchutě, které vyvolávají pozitivní emoce a nutí k experimentům. To je brněnská zmrzlinárna Ještě Jednu

Příchutě, které vyvolávají pozitivní emoce a nutí k experimentům. To je brněnská zmrzlinárna Ještě Jednu

Přečtěte si rozhovor s Jakubem Gavorem, zakladatelem řemeslné zmrzlinárny Ještě Jednu. Určitě během čtení dostanete chuť na zmrzlinu! Co třeba tu s příchutí krupicové kaše či arašídového preclíku?

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Každý příběh v sobě nese příslib naděje. Čekání na spoušť jich obsahuje hned několik

Inspirace z knihovny: Každý příběh v sobě nese příslib naděje. Čekání na spoušť jich obsahuje hned několik

Život se s námi dost často nemazlí a klade nám do cesty nejrůznější zkoušky. Je jen na nás, jak je…