Pražská zoo se snaží chránit životní prostředí. Nahradila tak veškeré plastové nádobí kompostovatelným, které se vyrábí ze škrobu. Zřídila proto i linku na zpracování kompostovatelného odpadu.
„Zoologické zahrady by svým ekologickým chováním měly jít příkladem, proto realizujeme tento pilotní projekt,“ uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. „Jde mimo jiné o 800 tisíc kelímků či 200 tisíc brček ročně. Apelujeme na návštěvníky, aby opravdu důkladně třídili a správně používali označené odpadkové koše, neboť bez toho není možné kompostování bez problémů provádět,“ dodal Bobek.
Svážený odpad z kompostovatelných plastů přeberou pracovníci pražské zoo. Sem patří jednorázové kelímky, talíře, misky, tácky, příbory či brčka. Kompostovatelné nádobí zaměstnanci roztřídí a nechají rozdrtit. Směs vsypou do elektrického kompostéru, kde se kompostovatelné nádobí rozloží na substrát.
Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.
Inspirace z knihovny: Jak na zdravá střeva? Kniha, která poradí a zároveň inspiruje recepty
Termín mikrobiom je čím dál častěji skloňovaný lékaři, vědci a lidmi, kteří se věnují alternativní…