Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Pražská restaurace servíruje v neděli večer jídlo lidem v nouzi

2 minuty radosti
Zdroj fotografie: FB Salt'n'Pepa Kitchen

Každou neděli v 18 hodin se v restauraci Salt’n’Pepa Kitchen zaklapnou dveře za posledními hosty. Personál by poté mohl přebytečné jídlo po skončeném týdnu jednoduše vzít a vyhodit. Mnohem větší smysl mu ale dává nasytit někoho, kdo má hlad.

„Jednoduše už jsme nechtěli jídlo vyhazovat. Každý týden měníme menu, takže se jedná o jídlo, které se už další týden nebude prodávat. Nevaříme nic extra, pouze se zbavujeme věcí, které už bychom nepoužili,“ vysvětluje majitel a šéfkuchař Radovan Tlstovič.

Se záměrem nevyhazovat zbytečně potraviny v dobré kvalitě tak zve nyní kohokoliv v nouzi do svého letenského podniku na nedělní večeři. „V naší čtvrti známe lidi bez domova, a tak jsme jim řekli, aby se v neděli po zavíračce zastavili pro jídlo. Vždycky někdo přijde,“ doplňuje Tlstovič.

Iniciativa je výjimečná v tom, že kombinuje pomoc druhým se snahou omezit plýtvání. V Praze už vedle toho fungují také projekty založené na myšlence tzv. zavěšených obědů. Síť Lokál nabízí svým hostům možnost předplatit oběd bezdomovci, obdobně funguje také sociální bistro Střecha. Restaurace St. Martin zase ve spolupráci s nadací Krása pomoci umožňuje předplacení obědů pro seniory.

Související články

Zaručeně zlepší den

Brněnští studenti vymysleli chytrý skleník. Zjednoduší pěstování zeleniny a pomůže proti suchu

Čeští vědci hlásí objev v boji proti rakovině. Nové léky jsou až stokrát účinnější

Mladší o pět let? Podle vědců je možné omládnout díky speciálnímu cvičení

Čeští vědci vyvinuli unikátní rychlotesty na covid-19. Výsledky odhalí už za hodinu

Inspirativní rozhovor

Subjektivní prožitek je to jediné, co máme. Vytěžme z něj to nejlepší, nabádá duo Brain We Are

Subjektivní prožitek je to jediné, co máme. Vytěžme z něj to nejlepší, nabádá duo Brain We Are

Přečtěte si rozhovor se studenty neurověd - Kryštofem a Vojtou, kteří tvoří podcast Brain We Are.