Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Pražská restaurace servíruje v neděli večer jídlo lidem v nouzi

2 minuty radosti
Zdroj fotografie: FB Salt'n'Pepa Kitchen

Každou neděli v 18 hodin se v restauraci Salt’n’Pepa Kitchen zaklapnou dveře za posledními hosty. Personál by poté mohl přebytečné jídlo po skončeném týdnu jednoduše vzít a vyhodit. Mnohem větší smysl mu ale dává nasytit někoho, kdo má hlad.

„Jednoduše už jsme nechtěli jídlo vyhazovat. Každý týden měníme menu, takže se jedná o jídlo, které se už další týden nebude prodávat. Nevaříme nic extra, pouze se zbavujeme věcí, které už bychom nepoužili,“ vysvětluje majitel a šéfkuchař Radovan Tlstovič.

Se záměrem nevyhazovat zbytečně potraviny v dobré kvalitě tak zve nyní kohokoliv v nouzi do svého letenského podniku na nedělní večeři. „V naší čtvrti známe lidi bez domova, a tak jsme jim řekli, aby se v neděli po zavíračce zastavili pro jídlo. Vždycky někdo přijde,“ doplňuje Tlstovič.

Iniciativa je výjimečná v tom, že kombinuje pomoc druhým se snahou omezit plýtvání. V Praze už vedle toho fungují také projekty založené na myšlence tzv. zavěšených obědů. Síť Lokál nabízí svým hostům možnost předplatit oběd bezdomovci, obdobně funguje také sociální bistro Střecha. Restaurace St. Martin zase ve spolupráci s nadací Krása pomoci umožňuje předplacení obědů pro seniory.

Související články

Zaručeně zlepší den

Blíží se konec palmového oleje? Vědci našli zdravější a zelenější alternativu

Jak pomáhá AfaSlovník lidem s afázií, ale i jinými poruchami řeči

Vědci našli způsob, jak znovu použít jednorázové roušky

Vědci konečně znají genetickou příčinu lupusu. Objev umožní vývoj účinné léčby

Inspirativní rozhovor

Příchutě, které vyvolávají pozitivní emoce a nutí k experimentům. To je brněnská zmrzlinárna Ještě Jednu

Příchutě, které vyvolávají pozitivní emoce a nutí k experimentům. To je brněnská zmrzlinárna Ještě Jednu

Přečtěte si rozhovor s Jakubem Gavorem, zakladatelem řemeslné zmrzlinárny Ještě Jednu. Určitě během čtení dostanete chuť na zmrzlinu! Co třeba tu s příchutí krupicové kaše či arašídového preclíku?

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny. Papírová spižírna přehledně poradí, jak neplýtvat

Inspirace z knihovny. Papírová spižírna přehledně poradí, jak neplýtvat

Víte, jak správně skladovat konkrétní potraviny? Jak zužitkovat suroviny do posledního kousku? Nebo…