Odborníci na rostlinnou stravu se jí snaží nahrazovat živočišné produkty, na které jsme jako populace zvyklí. V rámci těchto snah vznikají různé typy masa, které by konzument nerozeznal od toho z řeznictví. S výzvou imitovat tímto způsobem i texturu mořských plodů si poradili dánští vědci, píše The Guardian.
Pokusy o výrobu rostlinné alternativy masa mořských živočichů vždy pokulhávaly daleko za náhražkami mléka nebo hovězího masa. Příčiny můžeme hledat v menší poptávce nebo mylném předpokladu, že jsou mořské plody udržitelnější variantou konzumace živočišných produktů. Dalším důvodem je jejich textura, která je měkká, ale zároveň při žvýkání klade odpor, což je poměrně složité replikovat. Aby se přiblížili vláknité struktuře mušlí a korýšů, kvasí kodaňští vědci mořské řasy na podkladu z podhoubí. Díky tomu dosáhnou jak propletené struktury, tak chuti oceánu, kterou se tyto dobroty vyznačují. Navíc jsou mořské řasy nutričně hodnotné.
Ve snaze dosáhnout výsledku, po kterém lidé sáhnou nejen z ekologických a etických, ale také kulinářských důvodů, se vědci spojili se s restaurací Alchemist, která má dvě michelinské hvězdy. Rasmus Munk, šéfkuchař a spolumajitel podniku, uvedl, že chce změnit vnímání nových potravin. „Upřímně řečeno, na trhu jsem momentálně nenašel nic, co bych zařadil na jídelní lístek,“ vysvětluje své motivy pro spolupráci na vývoji rostlinných plodů moře. „My vědci nerozumíme tomu, jak věci udělat chutné, což rozhoduje o tom, zda je lidé budou jíst. Můžeme se toho od sebe hodně naučit. Spolupráce s kuchaři se pomalu objevuje, ale zatím k ní nedošlo v takové míře, jaká by byla potřeba, aby na konci byly opravdu dobré výrobky,“ dodává Dr. Leonie Jahn, mikrobioložka, která projekt vede.
Zdroj: The Guardian
Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.
Umění se správně ptát může do značné míry ovlivnit a proměnit naše životy. Špatné odpovědi totiž…