Padesát procent plastových obalů se vyhazuje již po prvním použití. Obalová udržitelnost je proto klíčem k ochraně životního prostředí. Revoluci v balení potravin proto spustil britský startup Notpla, který obaly vyrábí z hnědých mořských chaluh a dalších rostlin.
Tým chemiků, inženýrů, podnikatelů a designérů se podílel na vyvinutí jedlého kompostovatelného materiálu Notpla na balení nápojů a potravin. Drobné kapsle s názvem Ooho jsou vhodné jako náhrada za plastové lahve a kelímky na sportovních událostech a festivalech nebo pro balení omáček v restauracích. V přírodě se rozloží za čtyři až šest týdnů.
Nově firma vyrábí i rozložitelné Notpla Boxy na jídlo s sebou. „Výroba probíhá bez užití běžných chemikálií, jako jsou oleje na odolnost vůči vodě a tukům. Náš odolný povlak je založen na čistě rostlinné bázi,“ uvádí start-up na svých stránkách.
V budoucnosti se chce Notpla zaměřit na výrobu udržitelných sáčků, potravinářských folií a sítí na nákup ovoce a zeleniny. V roce 2021 chce firma dokončit vývoj přístroje na výrobu Ooho obalů pro firmy a organizátory kulturních a sportovních akcí. Podnikatelé by si tak sami mohli vyrábět udržitelné obaly na občerstvení pro své zákazníky.
Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.
Životy mileniálů nejsou jednoduché. Ačkoliv se na první pohled může zdát, že jde především o zábavu…