Kompostovatelný Frusack nabízí skvělou alternativu k plastovým sáčkům

Zdroj fotografie: Frusack

Za pouhý rok spotřebuje každý z nás průměrně 400 plastových sáčků. To číslo asi nepřekvapí, do sáčků dáváme ovoce a zeleninu, pečivo, svačiny a vlastně cokoliv. Sáčky se ale zároveň velice málo recyklují, jsou tak pro planetu velkou ekologickou zátěží. To trápilo i Hanu, a tak se rozhodla najít k běžným sáčkům alternativu. Když zjistila, že neexistuje, tak ji prostě vymyslela.

To už se k ní přidala i podobně naladěná Tereza a holky se rozhodly vytvořit sáček nejen znovupoužitelný, ale taky kompostovatelný. Když už, tak už. Podařilo se jim vyvinout tkaninu z polymléčné kyseliny, která jejich nároky splňovala, a vyrobily první kusy Frusacků. Nyní se chtějí pustit do sériové výroby, na níž potřebné prostředky vybírají skrze crowdfundingovou kampaň.

Frusack je naprosto unikátní produkt, a to i za hranicemi. Sáčky mají nosnost 1,5 kila a životnost dva roky, jsou vyráběny převážně v Česku a navíc se šijí v chráněných dílnách. Autorky věří, že se jim skrze jejich výrobek podaří také upoutat pozornost veřejnosti na téma redukce jednorázového odpadu.

Autor článku

Kristýna Motlová