Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Kapra nechejte plavat. Vyzkoušejte veganské vánoční menu, které ohromí i masožrouty

Zdroj fotografie: Petra Drábková

Soucit, ekologie nebo zdravotní benefity – důvodů k veganství může být hned několik a ani na Vánoce není třeba dělat kompromisy. Jak na chutné, výživné a zcela rostlinné štědrovečerní menu nám prozradila Petra Drábková, která je majitelkou vyhlášené veganské restaurace Pilgrim a stejně proslulého veganského bistra FRYENDS v Brně.

Polévka je grunt

Tradiční vánoční polévka se v každé domácnosti trochu liší. Mezi oblíbené variace však patří zelňačka s kousky uzeného masa, které jí dodávají ten správný šmrnc. Ve veganské verzi ho plně nahradí uzené tofu.

Zdroj fotografie: Pixabay

Vánoční zelňačka s uzeným tofu a sušenými houbami

Suroviny:

  • 2 l vývaru z kořenové zeleniny (viz recept na bramborový salát)
  • 3 lžíce sušených hub
  • 1 lžička mleté uzené papriky
  • 1 žlutá cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžíce oleje
  • 1 balení uzeného tofu
  • 250 g bílého kysaného zelí
  • 250 g bílého sterilovaného zelí ve sladkokyselém nálevu
  • 2 lžíce hladké mouky

Postup:

  • Sušené houby namočíme na 20 minut do vlažné vody a zatěžkáme je, aby byly zcela ponořené.
  • Cibuli i česnek nasekáme najemno, tofu nakrájíme na kostky.
  • V hrnci rozehřejeme olej, přidáme nakrájenou cibulku a osmažíme do sklovata. Poté přidáme česnek a cukr a dále smažíme do jemného zezlátnutí.
  • Obsah hrnce zaprášíme uzenou paprikou a solí, zamícháme a zalijeme vývarem. Přidáme scezené kysané zelí a sterilované zelí i s nálevem.
  • Houby slijeme, přidáme do vývaru a vaříme, dokud zelí i houby nezměknou.
  • Mezitím si nasucho opražíme mouku, až lehce zhnědne. Následně ji nasypeme do zavařovací sklenice, přidáme trochu vody, uzavřeme a dobře promícháme. Poté vlijeme do ještě vroucího vývaru, 2 minuty povaříme a odstavíme.
Zdroj fotografie: Petra Drábková

Bramborový salát a sójový nekapr

V čistě rostlinné verzi snadno připravíte také štědrovečerní hlavní chod. S receptem od Petry Drábkové nepoznáte rozdíl – její tajemství tkví v mořských řasách, které dodají autentickou rybí chuť.

Bramborový salát se sojanézou

Suroviny:

  • 1,5 kg brambor typu A
  • 1 červená cibule
  • 1 sklenice (cca 650 g) kyselých okurek
  • 1 kg mrkve (před očištěním)
  • 1 kg celeru (před očištěním)
  • 500 g kořenové petržele (před očištěním)
  • 5 g celého nového koření
  • 3 bobkové listy
  • 2 g celého černého pepře
  • 300 g mraženého hrášku
  • 4 lžičky černé soli (tj. kala namak neboli sirná sůl)
  • 2 lžičky černého nebo bílého pepře
  • 60 g čerstvých bylinek (kopr/petrželka)
  • *sojanéza dle chuti (viz recept níže)

Postup:

  • Brambory omyjeme. V celku a ve slupce je uvaříme do měkka. Po vychladnutí oloupeme a protlačíme přes kolečko s mřížkou nebo nakrájíme na kostičky o velikosti asi 1 cm.
  • Kořenovou zeleninu (mrkev, petržel a rozkrájený celer) uvaříme i se slupkou do měkka, a to v mírně osolené vodě s novým kořením, bobkovým listem i celým pepřem. Jakmile je zelenina měkká, scedíme vodu, kterou si schováme na přípravu zelné polévky.
  • Po vychladnutí zeleninu oloupeme. Mrkev nakrájíme na kostičky, celer a petržel nastrouháme najemno.
  • Hrášek vaříme asi 3 minuty v osolené vodě, poté scedíme.
  • Okurky slijeme a nakrájíme nadrobno. (Nezapomeňte si 3 lžíce láku schovat do sojanézy!)
  • Červenou cibuli nakrájíme nadrobno – lze ji použít čerstvou nebo ji jemně opražit na pánvi s trochou oleje.
  • Kopr nebo petrželku nasekáme najemno.
  • Všechny ingredience vložíme do velké mísy, přidáme sůl, pepř, sojanézu a dobře promícháme.
  • Salát je potřeba skladovat v chladu a spotřebovat do tří dnů. Chuťově je nejlepší až druhý den, když se všechny suroviny rozleží.
Zdroj fotografie: Petra Drábková

Sojové řízečky alá kapr

Suroviny:

  • 100 g (asi 8 ks) sójových plátků
  • 10 g wakame řasy
  • 10 g nori vloček
  • 1/2 lžičky kmínu
  • 100 ml sójové omáčky
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 200 g kukuřičné nebo tzv. panko strouhanky
  • 250 g hladké mouky + mouka na pomoučení řízků před obalením
  • 430 ml vody
  • 4 g černé soli
  • 6 g mořské soli

Postup:

  • Sójové plátky namočíme minimálně na 4 hodiny do vody. Poté vodu slijeme a plátky dobře vymačkáme.
  • Takto připravené plátky vaříme 10 minut ve vodě s wakame řasou, kmínem, citronovou šťávou a sójovou omáčkou a následně je v tomto vývaru necháme namočené přes noc.
  • Druhý den vodu slijeme, wakame řasu si odložíme bokem (použijeme do těstíčka) a sójové plátky opět vymačkáme.
  • Připravíme si těstíčko na trojobal. V mixéru umixujeme wakame řasu s vodou a černou i mořskou solí. Do mísy prosejeme hladkou mouku a poté do ní metličkou postupně zašleháme rozmixovanou směs.
  • Plátky obalujeme v trojobalu. Nejdříve v hladké mouce, poté v těstíčku, a nakonec ve strouhance.
  • Obalené řízky smažíme ve větší vrstvě dobře rozpáleného oleje do zlatova – tedy asi 1,5 minuty z každé strany. Podáváme s kouskem citronu na zakápnutí a zdobené čerstvou bylinkou.

Sojanéza

Suroviny:

  • 300 ml chlazeného sójového mléka (bez příchuti a přidaného cukru)
  • 440 g řepkového oleje
  • 50 g plnotučné hořčice
  • 1 lžička černé soli
  • špetka černého nebo bílého pepře
  • 3 lžíce láku z okurek

Postup:

  • Sójové mléko před použitím dobře protřepeme.
  • Všechny ingredience navážíme přímo do nádoby stolního mixéru a mixujeme, dokud směs nezhoustne. Pokud směs nechce zhoustnout, přidáme olej nebo trochu octa. (Do salátu je vždy dobré mít sojanézu spíše tužší.)
  • Pokud nemáte stolní mixér, můžete použít i tyčový. V tom případě je ale potřeba sojanézu mixovat o něco déle.

Dobrou chuť!

Související články

Zaručeně zlepší den

Pakt proti dezinformacím generovaným AI má omezit narušování demokratických voleb

Kniha o Harry Potterovi má hodnotu 11 tisíc liber

Živá hudba vyvolává mnohem silnější emoce než ta streamovaná

Kurz „Revma v klidu“ pomáhá lidem s revmatickým onemocněním

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Nechte se vést svým srdcem. Jitka Juliet Navratilová poradí, jak na to

Inspirace z knihovny: Nechte se vést svým srdcem. Jitka Juliet Navratilová poradí, jak na to

Lákala vás někdy představa, že si prostě sbalíte batoh a vyrazíte na druhý konec světa? Autorka…