Soucit, ekologie nebo zdravotní benefity – důvodů k veganství může být hned několik a ani na Vánoce není třeba dělat kompromisy. Jak na chutné, výživné a zcela rostlinné štědrovečerní menu nám prozradila Petra Drábková, která je majitelkou vyhlášené veganské restaurace Pilgrim a stejně proslulého veganského bistra FRYENDS v Brně.
Polévka je grunt
Tradiční vánoční polévka se v každé domácnosti trochu liší. Mezi oblíbené variace však patří zelňačka s kousky uzeného masa, které jí dodávají ten správný šmrnc. Ve veganské verzi ho plně nahradí uzené tofu.
Vánoční zelňačka s uzeným tofu a sušenými houbami
Suroviny:
2 l vývaru z kořenové zeleniny (viz recept na bramborový salát)
3 lžíce sušených hub
1 lžička mleté uzené papriky
1 žlutá cibule
1 stroužek česneku
1 lžička cukru
1/2 lžičky soli
1 lžíce oleje
1 balení uzeného tofu
250 g bílého kysaného zelí
250 g bílého sterilovaného zelí ve sladkokyselém nálevu
2 lžíce hladké mouky
Postup:
Sušené houby namočíme na 20 minut do vlažné vody a zatěžkáme je, aby byly zcela ponořené.
Cibuli i česnek nasekáme najemno, tofu nakrájíme na kostky.
V hrnci rozehřejeme olej, přidáme nakrájenou cibulku a osmažíme do sklovata. Poté přidáme česnek a cukr a dále smažíme do jemného zezlátnutí.
Obsah hrnce zaprášíme uzenou paprikou a solí, zamícháme a zalijeme vývarem. Přidáme scezené kysané zelí a sterilované zelí i s nálevem.
Houby slijeme, přidáme do vývaru a vaříme, dokud zelí i houby nezměknou.
Mezitím si nasucho opražíme mouku, až lehce zhnědne. Následně ji nasypeme do zavařovací sklenice, přidáme trochu vody, uzavřeme a dobře promícháme. Poté vlijeme do ještě vroucího vývaru, 2 minuty povaříme a odstavíme.
Bramborový salát a sójový nekapr
V čistě rostlinné verzi snadno připravíte také štědrovečerní hlavní chod. S receptem od Petry Drábkové nepoznáte rozdíl – její tajemství tkví v mořských řasách, které dodají autentickou rybí chuť.
Bramborový salát se sojanézou
Suroviny:
1,5 kg brambor typu A
1 červená cibule
1 sklenice (cca 650 g) kyselých okurek
1 kg mrkve (před očištěním)
1 kg celeru (před očištěním)
500 g kořenové petržele (před očištěním)
5 g celého nového koření
3 bobkové listy
2 g celého černého pepře
300 g mraženého hrášku
4 lžičky černé soli (tj. kala namak neboli sirná sůl)
2 lžičky černého nebo bílého pepře
60 g čerstvých bylinek (kopr/petrželka)
*sojanéza dle chuti (viz recept níže)
Postup:
Brambory omyjeme. V celku a ve slupce je uvaříme do měkka. Po vychladnutí oloupeme a protlačíme přes kolečko s mřížkou nebo nakrájíme na kostičky o velikosti asi 1 cm.
Kořenovou zeleninu (mrkev, petržel a rozkrájený celer) uvaříme i se slupkou do měkka, a to v mírně osolené vodě s novým kořením, bobkovým listem i celým pepřem. Jakmile je zelenina měkká, scedíme vodu, kterou si schováme na přípravu zelné polévky.
Po vychladnutí zeleninu oloupeme. Mrkev nakrájíme na kostičky, celer a petržel nastrouháme najemno.
Hrášek vaříme asi 3 minuty v osolené vodě, poté scedíme.
Okurky slijeme a nakrájíme nadrobno. (Nezapomeňte si 3 lžíce láku schovat do sojanézy!)
Červenou cibuli nakrájíme nadrobno – lze ji použít čerstvou nebo ji jemně opražit na pánvi s trochou oleje.
Kopr nebo petrželku nasekáme najemno.
Všechny ingredience vložíme do velké mísy, přidáme sůl, pepř, sojanézu a dobře promícháme.
Salát je potřeba skladovat v chladu a spotřebovat do tří dnů. Chuťově je nejlepší až druhý den, když se všechny suroviny rozleží.
Sojové řízečky alá kapr
Suroviny:
100 g (asi 8 ks) sójových plátků
10 g wakame řasy
10 g nori vloček
1/2 lžičky kmínu
100 ml sójové omáčky
šťáva z 1/2 citronu
200 g kukuřičné nebo tzv. panko strouhanky
250 g hladké mouky + mouka na pomoučení řízků před obalením
430 ml vody
4 g černé soli
6 g mořské soli
Postup:
Sójové plátky namočíme minimálně na 4 hodiny do vody. Poté vodu slijeme a plátky dobře vymačkáme.
Takto připravené plátky vaříme 10 minut ve vodě s wakame řasou, kmínem, citronovou šťávou a sójovou omáčkou a následně je v tomto vývaru necháme namočené přes noc.
Druhý den vodu slijeme, wakame řasu si odložíme bokem (použijeme do těstíčka) a sójové plátky opět vymačkáme.
Připravíme si těstíčko na trojobal. V mixéru umixujeme wakame řasu s vodou a černou i mořskou solí. Do mísy prosejeme hladkou mouku a poté do ní metličkou postupně zašleháme rozmixovanou směs.
Plátky obalujeme v trojobalu. Nejdříve v hladké mouce, poté v těstíčku, a nakonec ve strouhance.
Obalené řízky smažíme ve větší vrstvě dobře rozpáleného oleje do zlatova – tedy asi 1,5 minuty z každé strany. Podáváme s kouskem citronu na zakápnutí a zdobené čerstvou bylinkou.
Sojanéza
Suroviny:
300 ml chlazeného sójového mléka (bez příchuti a přidaného cukru)
440 g řepkového oleje
50 g plnotučné hořčice
1 lžička černé soli
špetka černého nebo bílého pepře
3 lžíce láku z okurek
Postup:
Sójové mléko před použitím dobře protřepeme.
Všechny ingredience navážíme přímo do nádoby stolního mixéru a mixujeme, dokud směs nezhoustne. Pokud směs nechce zhoustnout, přidáme olej nebo trochu octa. (Do salátu je vždy dobré mít sojanézu spíše tužší.)
Pokud nemáte stolní mixér, můžete použít i tyčový. V tom případě je ale potřeba sojanézu mixovat o něco déle.
Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.