Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Kapra nechejte plavat. Vyzkoušejte veganské vánoční menu, které ohromí i masožrouty

Zdroj fotografie: Petra Drábková

Soucit, ekologie nebo zdravotní benefity – důvodů k veganství může být hned několik a ani na Vánoce není třeba dělat kompromisy. Jak na chutné, výživné a zcela rostlinné štědrovečerní menu nám prozradila Petra Drábková, která je majitelkou vyhlášené veganské restaurace Pilgrim a stejně proslulého veganského bistra FRYENDS v Brně.

Polévka je grunt

Tradiční vánoční polévka se v každé domácnosti trochu liší. Mezi oblíbené variace však patří zelňačka s kousky uzeného masa, které jí dodávají ten správný šmrnc. Ve veganské verzi ho plně nahradí uzené tofu.

Zdroj fotografie: Pixabay

Vánoční zelňačka s uzeným tofu a sušenými houbami

Suroviny:

  • 2 l vývaru z kořenové zeleniny (viz recept na bramborový salát)
  • 3 lžíce sušených hub
  • 1 lžička mleté uzené papriky
  • 1 žlutá cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžíce oleje
  • 1 balení uzeného tofu
  • 250 g bílého kysaného zelí
  • 250 g bílého sterilovaného zelí ve sladkokyselém nálevu
  • 2 lžíce hladké mouky

Postup:

  • Sušené houby namočíme na 20 minut do vlažné vody a zatěžkáme je, aby byly zcela ponořené.
  • Cibuli i česnek nasekáme najemno, tofu nakrájíme na kostky.
  • V hrnci rozehřejeme olej, přidáme nakrájenou cibulku a osmažíme do sklovata. Poté přidáme česnek a cukr a dále smažíme do jemného zezlátnutí.
  • Obsah hrnce zaprášíme uzenou paprikou a solí, zamícháme a zalijeme vývarem. Přidáme scezené kysané zelí a sterilované zelí i s nálevem.
  • Houby slijeme, přidáme do vývaru a vaříme, dokud zelí i houby nezměknou.
  • Mezitím si nasucho opražíme mouku, až lehce zhnědne. Následně ji nasypeme do zavařovací sklenice, přidáme trochu vody, uzavřeme a dobře promícháme. Poté vlijeme do ještě vroucího vývaru, 2 minuty povaříme a odstavíme.
Zdroj fotografie: Petra Drábková

Bramborový salát a sójový nekapr

V čistě rostlinné verzi snadno připravíte také štědrovečerní hlavní chod. S receptem od Petry Drábkové nepoznáte rozdíl – její tajemství tkví v mořských řasách, které dodají autentickou rybí chuť.

Bramborový salát se sojanézou

Suroviny:

  • 1,5 kg brambor typu A
  • 1 červená cibule
  • 1 sklenice (cca 650 g) kyselých okurek
  • 1 kg mrkve (před očištěním)
  • 1 kg celeru (před očištěním)
  • 500 g kořenové petržele (před očištěním)
  • 5 g celého nového koření
  • 3 bobkové listy
  • 2 g celého černého pepře
  • 300 g mraženého hrášku
  • 4 lžičky černé soli (tj. kala namak neboli sirná sůl)
  • 2 lžičky černého nebo bílého pepře
  • 60 g čerstvých bylinek (kopr/petrželka)
  • *sojanéza dle chuti (viz recept níže)

Postup:

  • Brambory omyjeme. V celku a ve slupce je uvaříme do měkka. Po vychladnutí oloupeme a protlačíme přes kolečko s mřížkou nebo nakrájíme na kostičky o velikosti asi 1 cm.
  • Kořenovou zeleninu (mrkev, petržel a rozkrájený celer) uvaříme i se slupkou do měkka, a to v mírně osolené vodě s novým kořením, bobkovým listem i celým pepřem. Jakmile je zelenina měkká, scedíme vodu, kterou si schováme na přípravu zelné polévky.
  • Po vychladnutí zeleninu oloupeme. Mrkev nakrájíme na kostičky, celer a petržel nastrouháme najemno.
  • Hrášek vaříme asi 3 minuty v osolené vodě, poté scedíme.
  • Okurky slijeme a nakrájíme nadrobno. (Nezapomeňte si 3 lžíce láku schovat do sojanézy!)
  • Červenou cibuli nakrájíme nadrobno – lze ji použít čerstvou nebo ji jemně opražit na pánvi s trochou oleje.
  • Kopr nebo petrželku nasekáme najemno.
  • Všechny ingredience vložíme do velké mísy, přidáme sůl, pepř, sojanézu a dobře promícháme.
  • Salát je potřeba skladovat v chladu a spotřebovat do tří dnů. Chuťově je nejlepší až druhý den, když se všechny suroviny rozleží.
Zdroj fotografie: Petra Drábková

Sojové řízečky alá kapr

Suroviny:

  • 100 g (asi 8 ks) sójových plátků
  • 10 g wakame řasy
  • 10 g nori vloček
  • 1/2 lžičky kmínu
  • 100 ml sójové omáčky
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 200 g kukuřičné nebo tzv. panko strouhanky
  • 250 g hladké mouky + mouka na pomoučení řízků před obalením
  • 430 ml vody
  • 4 g černé soli
  • 6 g mořské soli

Postup:

  • Sójové plátky namočíme minimálně na 4 hodiny do vody. Poté vodu slijeme a plátky dobře vymačkáme.
  • Takto připravené plátky vaříme 10 minut ve vodě s wakame řasou, kmínem, citronovou šťávou a sójovou omáčkou a následně je v tomto vývaru necháme namočené přes noc.
  • Druhý den vodu slijeme, wakame řasu si odložíme bokem (použijeme do těstíčka) a sójové plátky opět vymačkáme.
  • Připravíme si těstíčko na trojobal. V mixéru umixujeme wakame řasu s vodou a černou i mořskou solí. Do mísy prosejeme hladkou mouku a poté do ní metličkou postupně zašleháme rozmixovanou směs.
  • Plátky obalujeme v trojobalu. Nejdříve v hladké mouce, poté v těstíčku, a nakonec ve strouhance.
  • Obalené řízky smažíme ve větší vrstvě dobře rozpáleného oleje do zlatova – tedy asi 1,5 minuty z každé strany. Podáváme s kouskem citronu na zakápnutí a zdobené čerstvou bylinkou.

Sojanéza

Suroviny:

  • 300 ml chlazeného sójového mléka (bez příchuti a přidaného cukru)
  • 440 g řepkového oleje
  • 50 g plnotučné hořčice
  • 1 lžička černé soli
  • špetka černého nebo bílého pepře
  • 3 lžíce láku z okurek

Postup:

  • Sójové mléko před použitím dobře protřepeme.
  • Všechny ingredience navážíme přímo do nádoby stolního mixéru a mixujeme, dokud směs nezhoustne. Pokud směs nechce zhoustnout, přidáme olej nebo trochu octa. (Do salátu je vždy dobré mít sojanézu spíše tužší.)
  • Pokud nemáte stolní mixér, můžete použít i tyčový. V tom případě je ale potřeba sojanézu mixovat o něco déle.

Dobrou chuť!

Související články

Společnost

Pět vánočních tradic, kterými si přivoláte štěstí do nového roku

Inspirace

10 tipů na šetrnější Vánoce: od stromečku až po kapra

Společnost

České vánoční menu patří k nejzdravějším v Evropě

Inspirace

Lidé, kteří ladí vánoční výzdobu dříve, jsou šťastnější

Zaručeně zlepší den

V Česku otevře první udržitelný obchoďák. Kdy a kam vyrazit na nákup?

Zaručeně rozzáří den. Podívejte se na nejvtipnější přírodní scenérie letošního roku

Najděte si svého zemědělce. Nový web nabízí přehled českých farmářů

Revoluce ve školství je na dohled. Český projekt připravuje novou metodiku aktivní výuky

Inspirativní rozhovor

Českou republiku ukazujeme z té lepší stránky, říká redaktor Mojí země Pavel Radosta

Českou republiku ukazujeme z té lepší stránky, říká redaktor Mojí země Pavel Radosta

Přečtěte si rozhovor s fotografem, redaktorem a milovníkem krás naší země.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Kniha, která zaujala svět. Malý princ potěší i utěší

Inspirace z knihovny: Kniha, která zaujala svět. Malý princ potěší i utěší

Mám pro vás hádanku. Pochází z planetky B612, přeje si nakreslit beránka a už více než…