Oblast materiálů je v posledních letech plná inovací a s trochou nadsázky by se dalo říct, že už lze vyrobit cokoliv z čehokoliv. Tato slova potvrzuje i italský designér Maurizio Montalti, který si jako materiál oblíbil houby.
Houby jako materiál nejsou jen kdovíjaký výmysl, ale mají řadu výhod, primárně ekologických – jsou totiž pochopitelně zcela přírodní a rozložitelné. Jejich vlastnosti se navíc mohou měnit podle druhu houby a dalších parametrů, takže předměty z nich vyrobené mohou mít různou elasticitu, tloušťku i voděodolnost.
Montalti už houby využil pro výrobu několika předmětů – bot, vázy, židle nebo přebalu knihy. Věří, že se v tomto materiálu skrývá budoucnost a že jím lze nahradit především plast, ale také třeba kaučuk či papír.
Přečtěte si rozhovor s Jakubem Gavorem, zakladatelem řemeslné zmrzlinárny Ještě Jednu. Určitě během čtení dostanete chuť na zmrzlinu! Co třeba tu s příchutí krupicové kaše či arašídového preclíku?
Inspirace z knihovny: Řízky nechte doma. Výlety s Gastromapou Lukáše Hejlíka si zaručeně vychutnáte
Už druhé prázdniny po sobě bude velká část Čechů trávit dovolenou v tuzemsku. Letos na jaře vyšla…