Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Francouzská obec Ungersheim míří k potravinové soběstačnosti

Ilustrační fotografie. Zdroj: Dollar Photo Club

Plýtvání potravinami, jejich kvalita či původ. To jsou jen některá z témat spjatých s jídlem, která v posledních letech lidi zajímají a přikládají jim důležitou roli ve svých životech. Ruku v ruce s tím vzniká řada zajímavých projektů či iniciativ. Jedna z nich je k vidění na západě Francie.

Dvoutisícová obec Ungersheim podniká postupně řadu kroků, aby se stala samostatnou a nezávislou, především co se jídla týče. V roce 2012 založila biozelinářství a začala využívat část obecní zemědělské půdy o rozloze 40 hektarů. Podnik zaměstnává 25 osob a aktuálně produkuje zhruba 30 tun zeleniny za rok. Produkty nabízí na pátečních trzích, připravuje také košíky zeleniny přímo pro domácnosti a potraviny prodává i na místní škole.

Na školáky nemyslí jen v tomto ohledu. Připravuje jim stoprocentně bio stravu, která vzniká z lokálních surovin přímo na místě. Část z pěti set jídel uvařených každý den navíc putuje do škol v okolí.

Plýtvání se zde pochopitelně nenosí, takže ani přebytky nepřijdou nazmar. Před půl rokem zde totiž zahájila provoz konzervárna, která týdně vyprodukuje až tisíc sklenic právě s přebytky či další zeleninou. Navíc zaměstnává šestici místních důchodců.

Prioritami obce je důraz na kvalitu a čerstvost potravin, které jsou navíc lokální, díky čemuž se Ungersheim zbavuje závislosti na dodavatelích. Při pěstování nevyužívá žádnou chemii, hnojí pouze organickým materiálem vyprodukovaným jak jinak než přímo v obci. Snaží se také zájem občanů o místní potraviny podporovat. Loni v červenci zavedla obec místní měnu – pokud ji obyvatele využívají, zaplatí za plodiny méně. Výhledově je v plánu nabídnout nižší cenu na ovoce a zeleninu také dobrovolníkům, kteří pomůžou při sklizni.

Související články

Zaručeně zlepší den

Čeští vědci hlásí objev v boji proti rakovině. Nové léky jsou až stokrát účinnější

Praha znovu ovládla anketu o nejlepší místo pro život. Zjistěte, jak se umístil váš kraj

Průlom v boji proti koronaviru. Nový test přináší přesné výsledky už za 90 minut

Brněnští vědci vyvinuli nový tlumič pro vlaky. Zvýší jejich rychlost a ochrání koleje

Inspirativní rozhovor

Subjektivní prožitek je to jediné, co máme. Vytěžme z něj to nejlepší, nabádá duo Brain We Are

Subjektivní prožitek je to jediné, co máme. Vytěžme z něj to nejlepší, nabádá duo Brain We Are

Přečtěte si rozhovor se studenty neurověd - Kryštofem a Vojtou, kteří tvoří podcast Brain We Are.