Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Francouzská obec Ungersheim míří k potravinové soběstačnosti

Ilustrační fotografie. Zdroj: Dollar Photo Club

Plýtvání potravinami, jejich kvalita či původ. To jsou jen některá z témat spjatých s jídlem, která v posledních letech lidi zajímají a přikládají jim důležitou roli ve svých životech. Ruku v ruce s tím vzniká řada zajímavých projektů či iniciativ. Jedna z nich je k vidění na západě Francie.

Dvoutisícová obec Ungersheim podniká postupně řadu kroků, aby se stala samostatnou a nezávislou, především co se jídla týče. V roce 2012 založila biozelinářství a začala využívat část obecní zemědělské půdy o rozloze 40 hektarů. Podnik zaměstnává 25 osob a aktuálně produkuje zhruba 30 tun zeleniny za rok. Produkty nabízí na pátečních trzích, připravuje také košíky zeleniny přímo pro domácnosti a potraviny prodává i na místní škole.

Na školáky nemyslí jen v tomto ohledu. Připravuje jim stoprocentně bio stravu, která vzniká z lokálních surovin přímo na místě. Část z pěti set jídel uvařených každý den navíc putuje do škol v okolí.

Plýtvání se zde pochopitelně nenosí, takže ani přebytky nepřijdou nazmar. Před půl rokem zde totiž zahájila provoz konzervárna, která týdně vyprodukuje až tisíc sklenic právě s přebytky či další zeleninou. Navíc zaměstnává šestici místních důchodců.

Prioritami obce je důraz na kvalitu a čerstvost potravin, které jsou navíc lokální, díky čemuž se Ungersheim zbavuje závislosti na dodavatelích. Při pěstování nevyužívá žádnou chemii, hnojí pouze organickým materiálem vyprodukovaným jak jinak než přímo v obci. Snaží se také zájem občanů o místní potraviny podporovat. Loni v červenci zavedla obec místní měnu – pokud ji obyvatele využívají, zaplatí za plodiny méně. Výhledově je v plánu nabídnout nižší cenu na ovoce a zeleninu také dobrovolníkům, kteří pomůžou při sklizni.

Související články

Zaručeně zlepší den

Opojná moc parfémů. Dokážou ovlivnit naši náladu, energii i sympatie k druhým

Překročte své hranice: Jedinečné a odvážné designy tenisek čekají na svou příležitost!

Zpěvačka darovala svým řidičům 100 tisíc dolarů

Češi jsou vášniví houbaři. Loni nasbírali téměř 40 tisíc tun lesních plodů, kralovaly houby

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Nahlédněte do zákoutí dnešních vztahů. Příběhy Kláry Haunerové napsal sám život

Inspirace z knihovny: Nahlédněte do zákoutí dnešních vztahů. Příběhy Kláry Haunerové napsal sám život

Životy mileniálů nejsou jednoduché. Ačkoliv se na první pohled může zdát, že jde především o zábavu…