Plýtvání potravinami, jejich kvalita či původ. To jsou jen některá z témat spjatých s jídlem, která v posledních letech lidi zajímají a přikládají jim důležitou roli ve svých životech. Ruku v ruce s tím vzniká řada zajímavých projektů či iniciativ. Jedna z nich je k vidění na západě Francie.
Dvoutisícová obec Ungersheim podniká postupně řadu kroků, aby se stala samostatnou a nezávislou, především co se jídla týče. V roce 2012 založila biozelinářství a začala využívat část obecní zemědělské půdy o rozloze 40 hektarů. Podnik zaměstnává 25 osob a aktuálně produkuje zhruba 30 tun zeleniny za rok. Produkty nabízí na pátečních trzích, připravuje také košíky zeleniny přímo pro domácnosti a potraviny prodává i na místní škole.
Na školáky nemyslí jen v tomto ohledu. Připravuje jim stoprocentně bio stravu, která vzniká z lokálních surovin přímo na místě. Část z pěti set jídel uvařených každý den navíc putuje do škol v okolí.
Plýtvání se zde pochopitelně nenosí, takže ani přebytky nepřijdou nazmar. Před půl rokem zde totiž zahájila provoz konzervárna, která týdně vyprodukuje až tisíc sklenic právě s přebytky či další zeleninou. Navíc zaměstnává šestici místních důchodců.
Prioritami obce je důraz na kvalitu a čerstvost potravin, které jsou navíc lokální, díky čemuž se Ungersheim zbavuje závislosti na dodavatelích. Při pěstování nevyužívá žádnou chemii, hnojí pouze organickým materiálem vyprodukovaným jak jinak než přímo v obci. Snaží se také zájem občanů o místní potraviny podporovat. Loni v červenci zavedla obec místní měnu – pokud ji obyvatele využívají, zaplatí za plodiny méně. Výhledově je v plánu nabídnout nižší cenu na ovoce a zeleninu také dobrovolníkům, kteří pomůžou při sklizni.
Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.
Inspirace z knihovny: Svět je stále lepším místem. A to je Fakt(omluva)
Jde to s námi z kopce. Situace ve světě se horší, množství násilných činů narůstá. Také…