Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Do knihy rekordů se dostaly sladké svatební šaty od českých cukrářek

Práce trvala přibližně sto hodin, předlohou byly skutečné šaty. Zdroj: Svatební dort roku

V lednu se v Praze konala cukrářská soutěž Svatební dort roku 2016, na které trojice autorek poprvé představila nejvyšší jedlé svatební šaty vyrobené několika cukrářkami podle skutečných šatů pro nevěstu.

Vytvořit bílé krajkové šaty trvalo cukrářkám asi sto hodin a jejich výtvor byl zapsán do české knihy rekordů. Šaty bude uchovávat v klimatizované vitríně pelhřimovská agentura Dobrý den.

Práce na dortu zabrala cukrářkám asi tři měsíce. Jako základ šatů cukrářky použily dřevěnou konstrukci společně s polystyrenem. Na něj poté cukrářky nanášely jedlý materiál a tvořily ženskou postavu. „Používaly jsme fondán, což je potahovací cukrová hmota z cukru a glukózy, jedlou krajku, bílkovou polevu, která se běžně používá třeba při zdobení perníčků, jedlé perličky a jedlé barvy, třpyty, lesky,“ vysvětlila pro ČTK jedna z autorek dortu Hana Rawlingsová.

Na šaty padlo asi padesát kilogramů potahovací hmoty, přičemž celé šaty váží přibližně devadesát kilogramů. Předlohu pro šaty si cukrářky vybraly podle skutečného modelu módní návrhářky Soni Hlaváčkové, která se věnuje tvorbě společenských šatů. Ta na svých látkových šatech používala náročnou techniku štrasové krajky, takže i její výroba šatů trvala asi sto hodin. Šaty se ve sladké i látkové variantě pyšní bohatě zdobeným korzetem, krajkou a dlouhou splývavou sukní.

Zdroj: ČTK

Související články

Zaručeně zlepší den

Čeští vědci hlásí objev v boji proti rakovině. Nové léky jsou až stokrát účinnější

Praha znovu ovládla anketu o nejlepší místo pro život. Zjistěte, jak se umístil váš kraj

Průlom v boji proti koronaviru. Nový test přináší přesné výsledky už za 90 minut

Brněnští vědci vyvinuli nový tlumič pro vlaky. Zvýší jejich rychlost a ochrání koleje

Inspirativní rozhovor

Subjektivní prožitek je to jediné, co máme. Vytěžme z něj to nejlepší, nabádá duo Brain We Are

Subjektivní prožitek je to jediné, co máme. Vytěžme z něj to nejlepší, nabádá duo Brain We Are

Přečtěte si rozhovor se studenty neurověd - Kryštofem a Vojtou, kteří tvoří podcast Brain We Are.