Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Češi pomáhají včelařům v Gruzii. Otevřeli pro ně vzdělávací centrum

Zdroj fotografií: Pixabay

Po dobrých včelařích a medu je velká poptávka nejen v České republice, ale také v Gruzii. Včelařství se tam dokonce řadí mezi nejvýdělečnější zemědělské aktivity. Tamní včelaři však potřebují posílit podnikatelské i zpracovatelské dovednosti, neboť jejich med je často nevhodný pro vývoz. Pomoci by mělo nové vzdělávací centrum v Tbilisi, ve kterém se uskuteční školení o základní analýze medu nebo nových efektivních postupech.

Otevření centra je součástí projektu s názvem Udržitelný rozvoj včelařství v Gruzii. Ten pomáhá rozvíjet místní včelaře a podávat jim správné informace. Institut by se měl otevřít už v tomto roce. Hlavním cílem je pomoci malým začínajícím včelařům, kteří mnohdy neznají postupy, jak zajistit kvalitu medu při zpracování. V centru je v plánu pořádat alespoň šest akcí měsíčně.

Projekt má v Gruzii na starosti Člověk v tísni ve spolupráci s Laboratoří gruzínského ministerstva zemědělství a za podpory České rozvojové agentury. Výhodou gruzínského medu jsou tamní klimatické i přírodní podmínky, které jsou pro chov včel velmi příhodné díky pestrosti jednotlivých lokalit. Dalším benefitem je skutečnost, že řada z těchto oblastí není průmyslově znečištěna. Med tam včelaři vyrábějí také z kaštanů, akátů a dalších speciálních stromů nebo rostlin, které mají specifickou chuť.

Související články

Zaručeně zlepší den

Chtěli byste žít ve městě bez aut? Nový výzkum přináší 12 praktických způsobů, jak auta v městech omezit

V pražské Kotvě se otevírá největší Retro muzeum v České republice. Zaměřuje se na 70. a 80. léta 20. století.

Lidé v Thajsku staví malé útulky pro toulavé psy

Jak zní černá díra? Poslechněte si její zvuk

Inspirativní rozhovor

Příchutě, které vyvolávají pozitivní emoce a nutí k experimentům. To je brněnská zmrzlinárna Ještě Jednu

Příchutě, které vyvolávají pozitivní emoce a nutí k experimentům. To je brněnská zmrzlinárna Ještě Jednu

Přečtěte si rozhovor s Jakubem Gavorem, zakladatelem řemeslné zmrzlinárny Ještě Jednu. Určitě během čtení dostanete chuť na zmrzlinu! Co třeba tu s příchutí krupicové kaše či arašídového preclíku?

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Vydejte se na cesty. Tereza Ramba promlouvá do duše všem Dobrodruhům

Inspirace z knihovny: Vydejte se na cesty. Tereza Ramba promlouvá do duše všem Dobrodruhům

Láska je. Věta, která vystihuje životy nás všech. Protože láska je všechno, jak by řekla Tereza…