Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Češi darují své věci i energii online, během karantény obzvlášť

Ilustrační fotografie. Zdroj fotografie: unsplash.com

Dětské nosítko, část zahrady, masáž, knihy nebo právní poradenství. To všechno (a mnohem víc) lze najít mezi nabídkami od lidí na serveru Hearth.net. Pointa? Všechny tyto věci nechtějí lidé prodat, ale nezištně darovat či půjčit.

Hearth.net založil v roce 2012 Libor Malý. Myšlenka projektu je od té doby neměnná: sloužit jako místo, kde se věci neprodávají, ale skutečně darují. „Zkrátka pokud je pro vás důležitější někomu udělat radost, než na tom vydělat – pak to patří na Hearth. Nejlepší mi přijde, že po těch osmi letech zde vznikla komunita několika tisíc lidí, kteří se dokáží vzájemně podržet a pomáhat si,“ popisuje za projekt Jura Ibl.

Tato štědrá a laskavá komunita získala v letošním roce na síle. V nelehkých pandemických časech totiž nabídka služeb či praktických rad stoupla. „V období jarní i podzimní karantény jsme měli velké nárůsty. Lidé nabízeli a hledali pomoc. Objevilo se i větší množství nabídek terapeutických služeb pro ty, kteří cítili úzkost a doléhala na ně nejistota,“ doplňuje Ibl.

V tuto chvíli je Hearth největším online darovacím tržištěm v Česku, které zprostředkovalo více než 56 tisíc darů. A denně přibývají další. „Facebook není nejlepším místem na zemi. Právě proto si myslíme, že je potřeba se postavit tomu všemu negativnímu něčím pozitivním,“ jsou přesvědčeni tvůrci projektu. A nám nezbývá než souhlasit.

Související články

Zaručeně zlepší den

Chtěli byste žít ve městě bez aut? Nový výzkum přináší 12 praktických způsobů, jak auta v městech omezit

Lidé v Thajsku staví malé útulky pro toulavé psy

V pražské Kotvě se otevírá největší Retro muzeum v České republice. Zaměřuje se na 70. a 80. léta 20. století.

Jak zní černá díra? Poslechněte si její zvuk

Inspirativní rozhovor

Příchutě, které vyvolávají pozitivní emoce a nutí k experimentům. To je brněnská zmrzlinárna Ještě Jednu

Příchutě, které vyvolávají pozitivní emoce a nutí k experimentům. To je brněnská zmrzlinárna Ještě Jednu

Přečtěte si rozhovor s Jakubem Gavorem, zakladatelem řemeslné zmrzlinárny Ještě Jednu. Určitě během čtení dostanete chuť na zmrzlinu! Co třeba tu s příchutí krupicové kaše či arašídového preclíku?

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Řízky nechte doma. Výlety s Gastromapou Lukáše Hejlíka si zaručeně vychutnáte

Inspirace z knihovny: Řízky nechte doma. Výlety s Gastromapou Lukáše Hejlíka si zaručeně vychutnáte

Už druhé prázdniny po sobě bude velká část Čechů trávit dovolenou v tuzemsku. Letos na jaře vyšla…