Příbory a brčka, které nemají negativní dopady na životní prostředí, jsou ekologicky rozložitelné a uhlíkově negativní, tedy z atmosféry pojímají více skleníkových plynů, než vypouští. K jejich výrobě a rozkladu pak výrobci využívají oceánské mikroorganismy. Novinka pochází z americké firmy Newlight, která na vývoji produktu pracovala deset let.
Nástroje jsou vyrobeny z materiálu AirCarbon, který je tavitelný a schválený americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv. Vyrábí ho oceánské mikroorganismy, které spotřebovávají vzduch a skleníkové plyny, jež následně přemění na zmíněný materiál. Pokud příbory skončí vyhozené v oceánu, mikroorganismy je opět spotřebují a rozloží podobně jako například list v lese.
Jak společnost z jižní Kalifornie uvádí, současným tempem bude v roce 2050 v oceánech více plastů než ryb. Jejich cílem je proto nahradit devadesát procent plastových příborů těmi, které budou ekologicky rozložitelné. Dalším krokem k ekologické udržitelnosti je pak uhlíková negativita. „Výroba AirCarbonu z obnovitelných zdrojů je uhlíkově negativním procesem, který zachytí nebo zničí více oxidu uhličitého, než bylo potřeba k jeho výrobě,“ uvádějí výrobci na svých stránkách.
Amputací nohy život nekončí, říká plavkyně Věra Závorková
Ve 13 letech jí lékaři diagnostikovali nádor v koleni, následná léčba včetně chemoterapie ovšem nepomohla, a tak musela podstoupit amputaci. I přes to se Věrka nevzdává a vyhrává jednu medaili za druhou. Jejím snem je paralympiáda.
Inspirace z knihovny. Papírová spižírna přehledně poradí, jak neplýtvat
Víte, jak správně skladovat konkrétní potraviny? Jak zužitkovat suroviny do posledního kousku? Nebo…