Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Vlčí pár v Jeseníkách. Poprvé jej tam zachytily fotopasti

2 minuty radosti
Ilustrační foto: Pexels

Láska kvete nejen mezi lidmi, ale i zvířaty. Důkazem jsou snímky z fotopastí v Jeseníkách. V okolí Medvědí hornatiny v Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Jeseníky se tak poprvé podařilo zaznamenat vlčí pár, informovaly České noviny.

„Tyto unikátní záběry poprvé dokumentují vlčí pár v CHKO Jeseníky,“ sdělil předseda Společnosti přátel Jeseníků Ondřej Bačík. „Jeseníky jsou posledním velkým ostrovem divoké přírody na Moravě. Vlci se do CHKO Jeseníky vrací a dokládají to i první záběry vlčího páru. Žádáme Správu CHKO, aby přijala konkrétní opatření na ochranu vlků,“ doplnil. Podle něj je třeba vytvořit klidová a bezzásahová území nejméně na deseti procentech plochy CHKO a rozšířit rezervace v oblasti Pradědu a Keprníku. 

Vlk je kriticky ohrožený druh a jeho výskyt na území CHKO Jeseníky je vzácný. Vlci by mohli pomoci přirozeně regulovat početní stavy přemnožené spárkaté zvěře, která v Jeseníkách komplikuje obnovu horských lesů, jelikož okusuje mladé stromky. Oblast Jeseníků má přitom podle aktivistů velký potenciál pro rozšiřování divočiny.

Související články

Zaručeně zlepší den

Živá hudba vyvolává mnohem silnější emoce než ta streamovaná

Hlas je zbraň, kterou máte vždy po ruce. Agresorovi vykejte a udržujte distanc, radí instruktorka sebeobrany Barbora Vodochodská Machková

Astronomové objevili tři nové měsíce

Tančící dům jako LEGO? Pražský skvost uspěl u fanoušků v projektu LEGO Ideas

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Ukliďte si v hlavě díky 10minutové meditaci

Inspirace z knihovny: Ukliďte si v hlavě díky 10minutové meditaci

Toužili jste někdy prostě vypnout svou mysl? Chvíli na nic nemyslet a zahnat všechny negativní…