Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Sbohem, dluhy. Druhý ročník Milostivého léta pomůže dalším lidem s oddlužením

3 minuty radosti
Ilustrační foto: Pixabay

Akce Milostivé léto zaznamenala loni značný úspěch. Výjimečné příležitosti vymanit se z exekucí a vrátit se do běžného života tehdy využilo více než patnáct tisíc osob, kterým se podařilo smazat veškeré dluhy. Takzvanou dluhovou amnestii mohou zájemci využít i letos – tentokrát od 1. září do 30. listopadu, jak uvádí na svém webu Charita.

Milostivé léto je šancí, jak se zbavit některých exekucí tím, že dlužník zaplatí původní dluh navýšený o administrativní poplatek. Stát dotyčnému odpustí veškeré sankce, úroky z prodlení a další náklady. Letošní ročník je příležitostí pro dlužníky, kteří předchozí možnost promeškali.

Charita Česká republika, která Milostivé léto zaštiťuje, dává zájemcům k dispozici celorepublikovou síť charitních dluhových poraden. Snahou organizace je pomáhat potřebným tak, aby se svých těžkostí nebáli a dokázali se jim postavit. „Díky naší celorepublikové síti odborných poraden, která funguje na některých místech nepřetržitě již třicet let, máme jedinečnou možnost monitorovat faktickou situaci průběžně, analyzovat potřeby lidí a navrhnout jim možná řešení, jak se v jejich konkrétní situaci zachovat,“ uvádí ředitel Charity Česká republika Lukáš Curylo.

Milostivé léto se vztahuje na fyzické osoby, které mají dluh vůči státu a jiným veřejnoprávním věřitelům vymáhaný soudním exekutorem, a na exekuce zahájené před 28. říjnem 2021. Tímto způsobem mohou být řešeny a ukončeny exekuce týkající se dluhů na nájemném, na zdravotním pojištění, na energiích či za jízdu „na černo“. „Milostivé léto lze sice podle legislativy uplatňovat jen vůči státu a veřejným institucím, už loni se k němu ale dobrovolně přidaly i některé soukromé subjekty, jako například banky a pojišťovny, neboť jsou si dobře vědomé toho, že je to možná jediná cesta, jak získat zpět původní dluh,“ upřesňuje manažerka pro advokační činnost Iva Kuchyňková. Ujišťuje, že pomoci se dočkají i lidé, na které se Milostivé léto nevztahuje. Pracovníci v dluhových poradnách se vždy snaží pro dlužníky najít východisko.

Autorský článek Gabriely Brázdové s použitím informací z Milostivé léto a Charita

Související články

Příroda a ekologie

Stát rozdává další dotace. Vytvořte doma jezírko nebo malý rybníček

Byznys

Možnost oddlužení podporuje i Seznam. Jak pomohl iniciativě Milostivé léto?

Inspirace

Češi jsou štědří. Darovali miliardy na charitu

Byznys

Nezakládejte si na penězích. Budete šťastnější

Zaručeně zlepší den

Fotopasti zachytily neuvěřitelně rychlou obnovu zeleně v Českém Švýcarsku

Křeslo ze smluv a pojistek pomáhá šetřit životní prostředí

NASA zachycuje záhadné díry v oblacích, které připomínají UFO

Mindfulness chrání před stresem a vyhořením v práci

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Staňte se mistrem tvůrčího psaní díky Kreativnímu zápisníku

Inspirace z knihovny: Staňte se mistrem tvůrčího psaní díky Kreativnímu zápisníku

Potřebujete rozvinout svou kreativitu a baví vás hrát si se slovy? Pak je Kreativní zápisník od…