Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Kde můžete letos oslavit 17. listopad? Přinášíme podrobný program z Brna i Prahy

3 minuty radosti
Brněnská pieta. Foto: Jiří Dolinský

Den boje za svobodu a demokracii proběhne letos opět ve velkém. 17. listopadu ožijí pražské i brněnské ulice, lidé se mohou těšit na tematické přednášky, koncerty, výstavy i divadelní inscenace.

Pražské korzo

Oslavy 17. listopadu se v Praze konají pod záštitou Festivalu svobody a spolku Díky, že můžem. Na Václavském náměstí zahraje svůj Koncert pro budoucnost Aneta Langerová, Zdeněk Svěrák s Jaroslavem Uhlířem, Vypsaná fixa nebo Glen Hansard. Národní třída se na jeden den promění v galerijní prostor, kde mohou návštěvníci zhlédnout výstavu Střípky revoluce, Opráski 89± nebo expozici A neříkej to ve škole.

Oslav 17. listopadu se pravidelně účastní i ti nejmenší. Foto: Aleš Král

Z venkovních rozhlasů zazní v 17:11 Motlitba pro Marii v podání Jany Kirschner a významné budovy se rozsvítí barvami trikolory. V Knihovně Václava Havla se veřejnost může zúčastnit mezigenerační debaty o vnímání demokracie, svobody volby a těžkostech doby dnešní i minulé s Evou a Karolínou Holubovými, Klárou a Antonií Formanovými, Janem a Vojtěchem Vondráčkem nebo Klárou a Josefem Trojanovými.

Kulturní program doplní také divadelní inscenace. Diváci se mohou těšit například na dokumentární představení Tisícihran: Tanky na plovárně, na hru OLDstars: Stojím v řadě či na projekci inscenace Zeď, aneb jak jsem vyrůstal za železnou oponou. Na platformách Spotify, YouTube či Apple Music je k dispozici Sametový playlist, který obsahuje hudební klenoty minulého režimu.

Trikolora ozdobí domy i ulice. Foto: Jakub Zeman

Během dne se zájemci mohou zúčastnit procházky po památných místech politického převratu v únoru 1948. K počtení dostanou speciální tematické vydání Deníku N – takzvané Listopadoviny. Celou akci je možné sledovat z domova online přenosu.

Brněnský sedmnáctý

Festival Brněnský sedmnáctý zaplní celé brněnské centrum. Na náměstí Svobody se bude řečnit, zpívat i tančit. Zahrají kapely Ateliér, OKno a cimbálovka CM Šarkan. Koncerty vystřídají projevy akademiků a pamětníků. K soše Jošta Moravského dorazí divadlo Líšeň se svým představením Putin lyžuje na motivy knihy Anny Politkovské. Následovat zde bude debata s Janou Soukupovou a Janem Špilarem nejen o Rusku. V 17:11 se Brnem rozezní Motlitba pro Martu.

Pamětní deska na Albertově. Foto: Wikimedia Commons

Alfa pasáž organizátoři letos zasvětili besedování a vzpomínání. Veřejnost se může zúčastnit například besedy s pamětníky nebo besedy s Alešem Filipem a Jiřím Zlatuškou o podzemní univerzitě, kde se za komunismu v takzvaných bytových seminářích vyučovalo. Program doprovodí buskeři a písničkáři, kteří zahrají sametové i socialistické písně.

Pamětníci budou vzpomínat a diskutovat také v atriích domů U Rudého vola a Barceló Brno Palace Hotel. Organizátoři nezapomněli ani na děti, pro které připravili výtvarné dílny v Knihovně Jiřího Mahena na Kobližné.

Zdroj: Brněnský sedmnáctý, Festival Svobody, Díky, že můžem

Související články

Zaručeně zlepší den

Hlas je zbraň, kterou máte vždy po ruce. Agresorovi vykejte a udržujte distanc, radí instruktorka sebeobrany Barbora Vodochodská Machková

Tančící dům jako LEGO? Pražský skvost uspěl u fanoušků v projektu LEGO Ideas

Zatočte s těžkou alergií pomocí léku na astma

Infekce Helicobacter pylori u dětí: Diagnóza a léčba

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Nahlédněte do zákoutí dnešních vztahů. Příběhy Kláry Haunerové napsal sám život

Inspirace z knihovny: Nahlédněte do zákoutí dnešních vztahů. Příběhy Kláry Haunerové napsal sám život

Životy mileniálů nejsou jednoduché. Ačkoliv se na první pohled může zdát, že jde především o zábavu…