Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Jedenáctiletý Brit vybral spaním pod stanem 16 milionů na místní hospic

Ilustrační foto: Freepik

Vše začalo tím, že Rick Abbott umírající na rakovinu daroval synovi svých sousedů svůj stan s tím, ať si v něm užije dobrodružství. Malému Maxi Wooseymu se díky němu podařilo vybrat na Hospic North Devon, který o Ricka pečoval, přes 16 milionů korun. Chlapec už více než 500 dní nespal v posteli pod střechou a v kempování hodlá dál pokračovat.

Max měl možnost z první ruky sledovat, jak je pro lidi důležité umírat v prostředí domova a mezi svými blízkými. Právě to umožnil North Devon jeho sousedovi, avšak s příchodem koronaviru přišel hospic o většinu možností k získání peněz na své bezplatné služby. Max se proto rozhodl podstoupit výzvu a kempováním v chladném počasí vybrat na platformě JustGiving 100 liber na jeho provoz.

Poprvé si pod stanem ustlal 29. března 2020 a od té doby se do vlastní postele nepodíval. Z chlapcovy mise se stala senzace, takže už se vyspal poblíž lvího výběhu v londýnské zoo nebo na zahradě premiéra Borise Johnsona v Downing street. Vedle toho se mu pro tento způsob výběru financí povedlo získat také další děti. V březnu se asi tisíci chlapcům a dívkám podařilo přespáním pod stanem vybrat více než 15 milionů na dobročinné účely.

Podobné částky zatím dosahuje konto sbírky, kterou podporuje Max, a vypadá to, že dále poroste. Chlapec se totiž zpět domů jen tak nechystá. „Ne, tohle jsem já a tohle dělám. Vůbec teď nemám v úmyslu s tím přestat. Miluji být venku a blízko k přírodě. Až to přestane být zábava, tak se vrátím dovnitř, ale nedovedu si to představit,“ řekl deníku Guardian malý dobrodruh.

Zdroje: The Guardian, sbírka JustGiving Maxe Wooseyho a North Devon Hospice

Související články

Zaručeně zlepší den

Infekce Helicobacter pylori u dětí: Diagnóza a léčba

Evropským stromem roku je 200 let starý dub v Polsku, Česko má 5. místo

Do Guinessovy knihy rekordů se dostala nejtěžší borůvka na světě

Víme, jak levně zaparkovat na letišti ve Vídni

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Staňte se pány svých snů. Pusťte se do lucidního snění

Inspirace z knihovny: Staňte se pány svých snů. Pusťte se do lucidního snění

Jaké to je řídit své sny? Je to vůbec možné? A hlavně – jak to udělat? Pokud vás sem tam napadaly…