Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

V moravskoslezských domovech pro seniory pomáhají i herci. Proč? #BoSmePartyja

Zdroj fotografie: msk.cz

Aktuálně celkem 224 dobrovolníků tvoří součást projektu Moravskoslezského kraje #BoSmePartyja a pravidelně dochází pomáhat do domovů seniorů v kraji. Divadelníci, studenti, ale taky kdokoli jiný s volným časem může zpříjemnit čas seniorům a zjednodušit práci tamním zaměstnancům.

Do projektu se může zapojit kdokoliv, kdo má volný čas a chuť. Zdroj fotografie: msk.cz

Dobrovolníci dle svých možností a volného času navštěvují domovy například jednou za týden nebo i častěji. Nejde přitom jen o lidi se zkušenostmi v oboru, ale všechny ochotné se zapojit. Nově se k projektu připojilo například Divadlo Petra Bezruče. „Kvůli pandemii nám proti naší vůli přibyl volný čas, a tak jsme rádi, že ho můžeme věnovat lidem, kteří se cítí osamělí. Neděláme jim žádné kašpárky, spíš se snažíme naslouchat a být jim nablízku. Čteme jim, nebo si povídáme. Naše divadelní maskérka si do domova nosívá kufřík, a tak babičky i dědečky zkrášluje. Stříhá jim vlasy, češe je, a taky s nimi samozřejmě klábosí,“ vysvětlila herečka Markéta Matulová.

Dobrovolníci si se seniory povídají, ale taky jim například předčítají. Zdroj fotografie: Facebook Dobrovolnické centrum ADRA Havířov

Projekt #BoSmePartyja vznikl loni v říjnu a přihlásilo se do něj více než 700 lidí. 300 z nich prošlo školením Dobrovolnického centra ADRA a aktuálně je aktivních 224 dobrovolníků. „Do projektu se přihlásili dobrovolníci z celého regionu,“ řekla vedoucí ostravského Dobrovolnického centra ADRA Dagmar Hoferková. „Doufám, že s nimi zůstaneme v kontaktu i po konci pandemie. Osamocených a smutných lidí je spousta, ať už tu řádí koronavirus, nebo ne,“ dodala.

Související články

Zaručeně zlepší den

NASA zachycuje záhadné díry v oblacích, které připomínají UFO

Mindfulness chrání před stresem a vyhořením v práci

Do Portugalska se v rámci rewilding projektu navrací staré plemeno skotu

Živá hudba vyvolává mnohem silnější emoce než ta streamovaná

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Co kdybyste si mohli vybrat život, který chcete žít? Půlnoční knihovna tohle umožňuje

Inspirace z knihovny: Co kdybyste si mohli vybrat život, který chcete žít? Půlnoční knihovna tohle umožňuje

Půlnoční knihovna je doslova hitem, který naláká k četbě i spoustu nečtenářů. Stojí opravdu za to?…