Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Zubři málem vyhynuli. Teď se vracejí do volné přírody po celé Evropě

Zdroj fotografie: Vojtěch Lukáš

Zubři se kdysi dávno proháněli po evropských lesích včetně těch našich ve velkých stádech, s nástupem civilizace jich ale ubývalo, až byli téměř vyhubeni. Snaha o jejich záchranu začala ve 20. století a v posledních letech slaví nebývalé úspěchy. Po úspěšném chovu v zajetí i vypuštění do přírody v mnoha evropských zemích se díky unikátnímu projektu po několika tisíciletích vrátí i na britské ostrovy.

Největší populace zubrů se vyskytuje v Polsku, proto jeden z posledních lesů nedotčených civilizací v anglickém Kentu obohatí právě polská zvířata spolu s jedinci z Nizozemska. Jak připomínají organizátoři projektu na svých stránkách i mnozí další odborníci, zubři představují zásadní součást fungujícího ekosystému v našich klimatických podmínkách. Živí se totiž mimo jiné kůrou z mrtvých nebo slabých stromů, čímž vytvářejí vhodné podmínky pro hmyz, ptáky i další rostliny.

Zubři v Nizozemí. Zdroj fotografie: Amanda Fegan/Kent Wildlife Trust

V České republice žijí zubři převážně v zoologických zahradách, někteří se však nacházejí i v soukromých chovech. O návrat zubrů do volné přírody se snaží také organizace Česká krajina. V roce 2017 překročil počet zubrů žijících u nás poprvé od středověku hranici 100 kusů, od té doby jejich stavy nadále rostou. 

Související články

Zaručeně zlepší den

NASA zachycuje záhadné díry v oblacích, které připomínají UFO

Mindfulness chrání před stresem a vyhořením v práci

Do Portugalska se v rámci rewilding projektu navrací staré plemeno skotu

Hlas je zbraň, kterou máte vždy po ruce. Agresorovi vykejte a udržujte distanc, radí instruktorka sebeobrany Barbora Vodochodská Machková

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Naučte se ovládat své sny. Užijte si třeba románek s celebritou

Inspirace z knihovny: Naučte se ovládat své sny. Užijte si třeba románek s celebritou

Platí, že ve snech je možné cokoliv. Proč je tedy nezačít kontrolovat? Díky osvojení této…