Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Cenu Evropského občana letos získali vědec Matek Hrubec a organizace Člověk v tísni

Vědec Marek Hrubec při přebírání ceny. Zdroj: Evropský parlament

Cenu evropského občana, kterou udílí Evropský parlament, získali na konci září za Českou republiku sociální vědec Marek Hrubec a humanitární organizace Člověk v tísni. Cena se udílí každoročně v Evropském domě v Praze laureátům, které navrhují poslanci Evropského parlamentu. Ten letos ocenil za přispívání k evropské integraci a podporu společných hodnot skoro padesát občanů a organizací ze všech členských států Evropské unie.

„Letos porota především ocenila občany, kteří poskytují zdravotní služby a potraviny nejchudším, solidaritu, vzdělání a pomoc v boji proti radikalizaci ve společnosti a při ochraně práv osob,“ řekla předsedkyně poroty a místopředsedkyně parlamentu Sylvie Guillaumeová. Z České republiky si pro ocenění přišel vědec Marek Hrubec, který na severovýchodě Burundi založil univerzitu a dlouhodobě se věnuje osvětě v oblasti základních lidských práv. Porota ocenila, že Hrubec je nejenom akademik, ale i aktivista, humanista a člověk s vizí a silnou vůlí.

Druhou cenu za Českou republiku převzal Šimon Pánek, ředitel nevládní neziskové organizace Člověk v tísni. Organizaci, která více než dvě desetiletí pomáhá v mnoha zemích po světě lidem v nesnázích, nominovala na cenu europoslankyně Dita Charanzová. „Jsem přesvědčena, že si organizace tuto cenu zaslouží za vše, co dělá nejen ve světě, ale i u nás. Za to, že je vždy jedna z prvních tam, kde je pomoci potřeba. Za to, jak operuje na Ukrajině, třeba i za to, že dokáže přicházet s nápady, jak donátorství udělat cool a zábavné. Za ten ohromný kus práce, který Člověk v tísni udělal, a to se vší skromností a pokorou, bez zbytečného humbuku,“ uzavřela Charanzová.

Související články

Zaručeně zlepší den

Do Guinessovy knihy rekordů se dostala nejtěžší borůvka na světě

Evropským stromem roku je 200 let starý dub v Polsku, Česko má 5. místo

Drobná úprava designu může zachránit tisíce stromů. Vydavatelství HarperCollins to uvedl do praxe

Víme, jak levně zaparkovat na letišti ve Vídni

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Jak skutečně prožít život? Podnětná kniha pomůže změnit stereotyp

Inspirace z knihovny: Jak skutečně prožít život? Podnětná kniha pomůže změnit stereotyp

Den za dnem žijeme své životy, jak jsme zvyklí. Bohužel někdy musí přijít rána osudu, aby nás…