Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Vesnicí roku je obec Krásná na Chebsku

Radost z ocenění byla velká. Zdroj: archiv obce Krásná

V jednadvacátém ročníku soutěže o nejlepší vesnici České republiky získala první místo obec Krásná z Karlovarského kraje. Výsledky celostátního kola vyhlásili organizátoři soutěže v Luhačovicích v rámci Mezinárodního festivalu dětských folklorních souborů Písní a tance. Klání se zúčastnilo 210 obcí a kromě Krásné se na medailové pozice probojovala také obec Vysočina z Pardubického kraje a Černotín z Olomouckého kraje.

Letošního ročníku soutěže o nejkrásnější vesnici se zúčastnilo 210 obcí ze třinácti krajů České republiky, což je o 96 vesnic méně než v minulém roce. Komisaři, kteří soutěž organizují, postupně navštívili a ohodnotili všechny přihlášené obce. Zatímco loni okouzlily porotu Kateřinice ze Vsetínska, letos první místo a také odměnu – Zlatou stuhu – získala Krásná.

„Krásná je nejzápadnější obcí České republiky a přes svůj poválečný handicap přesídlení směle soupeří s vnitrozemskými vesnicemi. Péče o obyvatele od mladých až po nejstarší je samozřejmostí pro občany i vedení obce. Areál mateřské školy, parčíky i hřiště jsou intenzivně užívány i návštěvníky z blízké Aše. V obci nezapomínají na dřívější obyvatele a obnovili hřbitov zaniklé části obce. Intenzivní je spolupráce s bavorskými a saskými sousedy,“ řekl předseda celostátní komise Vojtěch Zubíček.

Obec Krásná se nachází v západní části ašského výběžku v nejzápadnější části naší republiky. Její historie sahá až do 14. století, kdy obec tvořily dvě části Horní a Dolní Schönbach. Dnes má obec asi 550 obyvatel a z minulých let se honosí již několika oceněními, například za společenský život, činnost mládeže nebo péči o zeleň.

Související články

Zaručeně zlepší den

Hlas je zbraň, kterou máte vždy po ruce. Agresorovi vykejte a udržujte distanc, radí instruktorka sebeobrany Barbora Vodochodská Machková

Tančící dům jako LEGO? Pražský skvost uspěl u fanoušků v projektu LEGO Ideas

Zatočte s těžkou alergií pomocí léku na astma

Infekce Helicobacter pylori u dětí: Diagnóza a léčba

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Nechte se vést svým srdcem. Jitka Juliet Navratilová poradí, jak na to

Inspirace z knihovny: Nechte se vést svým srdcem. Jitka Juliet Navratilová poradí, jak na to

Lákala vás někdy představa, že si prostě sbalíte batoh a vyrazíte na druhý konec světa? Autorka…