Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

V oceánech končí mnoho odpadu z pevniny. Jak tomu zamezit?

Zdroj fotografií: Bigstockphoto.com, Canva

V mořských vodách končí až osm milionů tun odpadu ročně. Většinu z nich tvoří plasty. Ty významně ohrožují mořské živočichy či ptáky a celý ekosystém.

Současná krize způsobená pandemií nového koronaviru má i vedlejší efekt. Působením různých restrikcí po celém světě je vidět, jak se příroda opět nadechuje. Pročišťuje se vzduch i vody. Divoká zvířata i mořští živočichové se vracejí do míst, kde je lidé už roky neviděli. Debata kolem ochrany životního prostředí se tak dostává do popředí.

Jedním z palčivých ekologických problémů je i znečištění oceánů, které je už alarmující. Nezisková organizace WWF uvádí, že i odpad, který hodíme stovky kilometrů od moře, může nakonec skončit v oceánech. Údajně až 80 procent plastů v oceánech pochází z pevniny. Zbytek je z lodní dopravy. Uvádí se, že ročně zahyne kvůli plastům v oceánech 100 tisíc mořských živočichů a až jeden milion mořských ptáků. Fotografie, na kterých jsou ostatky velryb nebo ptáků s žaludky plnými odpadky, kolují na sociálních sítích čím dál častěji.

Z našich koupelen rovnou do moře

Jak se může stát, že se odpad z pevniny dostane do moře? WWF uvádí hned několik důvodů. 

  • Pokud vyhodíme plasty do recyklovatelného odpadu, není výjimkou, že při manipulaci s ním mohou lehké věci jako sáčky a igelitové tašky prostě odletět. Dostanou se do řek, odtud do moří a oceánů.
  • Podobné je to s odpadky odhozenými mimo koše a sběrné nádoby. Vítr a déšť je může smést z cest do kanálů, potůčků či řek, odtud do moří a oceánů.
  • Svoji roli zde hraje i nelegální odvoz odpadu. 
  • Řada lidí vyhazuje odpad přímo do záchoda – tampony, vložky, mokré ubrousky a odličovací tampony. Uvolňují se z nich mikroplasty, které čističky nezachytí.
  • Problémem je i syntetické oblečení. Během praní v pračce se z něj uvolňují umělohmotná mikrovlákna. Čističky odpadních vod nejsou schopné všechna zachytit. Mikroplasty jsou tak velkým problémem oceánů. Dokonce se zjistilo, že 100 procent mláďat mořských želv je má v žaludku.

Kde všechny ty plasty jsou?

Už od roku 1988 se ví o tom, že v Tichém oceánu existuje plovoucí ostrov tvořený z odpadu. V současnosti se jeho velikost blíží k trojnásobku rozlohy Francie, váží asi 80 tisíc tun a sahá až do hloubky 30 metrů. Leží v Tichém oceánu mezi Havají a Kalifornií v mezinárodních vodách. Tento velký pacifický koš, jak se mu také jinak přezdívá, v současné době tvoří z velké části plasty. Nejde jen o mikroplasty, jak se vědci v minulosti domnívali. Jde o větší kusy plastu, které pocházejí z výroby nebo z velkých dopravních lodí. 

Přitom odpad, který vidíme na hladině oceánů, představuje jen 1 procento z jeho celkového objemu. Ekologicky zaměřený zpravodajský portál Sustainability Times uvádí, že část plastů, které se dostanou do moře, se působením proudů a větrů vrátí na pevninu. A to nejen na pláže, ale i do okolní zeleně, což opět představuje obrovské riziko pro živočichy.

Další velká část plastů se působením vody a některých organismů jednoduše rozloží na mikročástice, které se následně dostanou ještě hlouběji pod hladinu.

Jak mohou se znečištěním oceánů bojovat jednotlivci?

  • Dejte sbohem elektroodpadu – řada plastů pochází i z našich mobilů, tabletů a jiných moderních technologických vychytávek. Pravdou je, že jen malá část z našich smartfonů je recyklovatelná. Kupujte kvalitní přístroje, které vám dlouho vydrží a jdou opravit. Radši si pořiďte obal na mobil, než abyste museli po pár měsících kupovat nový přístroj. Volte však obaly na mobil z rozložitelných materiálů nebo ze dřeva.
  • Dávejte si pozor, jaké oblečení kupujete. Jak je řečeno výše, stačí jedno vyprání, aby se z vašeho trička uvolnily do vody umělohmotné mikročástice. Čistička odpadních vod všechny nezachytí. Ty se pak dostávají do vody a odtud do těch nejmenších mořských živočichů. Proto volte oblečení z přírodních materiálů bez umělohmotných potisků.
  • Překvapením pro vás asi bude, že mikroplasty jsou obsaženy i v kosmetice nebo čistících prostředcích. Vždy se tak informujte, zda kupujete produkt bez přidaných umělohmotných částic. V Británii už je prodej některých těchto těchto výrobků od roku 2018 zakázaný. Stejné nařízení by mělo být přijato pro celou EU. Návrh byl podán v lednu 2019.
  • Kupujte co nejméně balené vody. Ne všechny země nebo oblasti mají tu výhodu, že mají pitnou vodu. Proto pokud máte pitnou vodu z vodovodu, snažte se využívat tu a na výlety si s sebou noste láhev na opakované použití.
  • Velkým problémem jsou i oharky od cigaret. Pokud patříte mezi kuřáky, myslete na to vždy, když típnete cigaretu. Oharek rozhodně nevyhazujte na zem. Umělohmotný filtr se v přírodě hned tak nerozloží. Při pravidelné akci International Coastal Cleanup Day, kterou každoročně pořádá organizace Ocean Conservancy a při které dobrovolníci po celém světě čistí pláže, se v roce 2018 posbíralo 2,4 milionu cigaretových oharků. Na druhém místě se s 1,7 miliony kusy umístily obaly od potravin a na třetím s 1,6 miliony kusy plastové láhve.

Zodpovědné chování jedinců je důležité, ale stačit nebude. Postupně budou muset vlády přijmout i nové zákony, které výrobu plastů a nakládání s odpadem usměrní. Odborníci se také domnívají, že důležitou cestou je o možných rizikách neustále informovat a vzdělávat obyvatele v ochraně životního prostředí.

reklamní sdělení

Zaručeně zlepší den

Evropským stromem roku je 200 let starý dub v Polsku, Česko má 5. místo

Do Guinessovy knihy rekordů se dostala nejtěžší borůvka na světě

Víme, jak levně zaparkovat na letišti ve Vídni

Drobná úprava designu může zachránit tisíce stromů. Vydavatelství HarperCollins to uvedl do praxe

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Žena po 40 může být sebevědomá a v kondici. Kniha lékařů poradí, jak na to

Inspirace z knihovny: Žena po 40 může být sebevědomá a v kondici. Kniha lékařů poradí, jak na to

Čtyřicítka děsí mnoho žen. Jedná se o pomyslný milník, jehož dosažení však nemusí znamenat nic…