Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Celorepublikový projekt pomáhá ženám v neočekávaném těhotenství

2 minuty radosti
Zdroj fotografie: Pixabay

Nesoudíme, pomáháme. Nejen s takovým mottem, ale i názvem nabízí pomocnou ruku celorepublikový projekt. Obrátit se na něj mohou ženy, které neplánovaně otěhotněly, a tím se dostaly do složité životní situace.

Přerušení těhotenství je jedním z možných východisek z problematické situace. Ne vždy je ale tato možnost stoprocentní volbou ženy. Řadu z nich k tomuto kroku nutí partner nebo pocit bezvýchodnosti situace. Právě pro tyto ženy funguje bezplatná linka, kde získají informace o možných řešeních i potřebné kontakty na odborníky. A taky neméně důležitou příležitost si o svém problému popovídat s někým, kdo je bez předsudků vyslechne.

Ročně Linku pomoci kontaktuje až 400 žen. Více než 70 procent z nich se cítí být pod tlakem, aby podstoupily potrat. Ostatní volají na linku kvůli postabortivnímu syndromu, tedy psychickým problémům, které následují po potratu.

Myšlenku mohou podpořit i jednotlivá města, nyní se připojilo Brno. „Projekt vhodně doplňuje široké spektrum pomoci, které v rámci rodinné politiky a prevence násilí město nabízí. Cením si na něm především toho, že ženám v potížích na lince poskytuje bezplatně krizové intervence, které často zachraňují nejen vztahy, ale i životy,“ uvedl náměstek primátora Petr Hladík.

Partnerství oceňuje i druhá strana. „Díky záštitě se zvýší povědomí mezi potenciálními klientkami o rozsahu námi nabízené pomoci a o našich službách. Oficiální podpora nám pomáhá navázat a prohloubit spolupráci s místními odborníky,“ vysvětlila vedoucí projektu Jaroslava Trajerová. Podporu dosud vyjádřilo bezmála sto českých měst a obcí.

Související články

Zaručeně zlepší den

Fotopasti zachytily neuvěřitelně rychlou obnovu zeleně v Českém Švýcarsku

Křeslo ze smluv a pojistek pomáhá šetřit životní prostředí

NASA zachycuje záhadné díry v oblacích, které připomínají UFO

Mindfulness chrání před stresem a vyhořením v práci

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Duhový chodníček vás provede všemi odstíny dětské hravosti

Inspirace z knihovny: Duhový chodníček vás provede všemi odstíny dětské hravosti

Jaké to je, když přijde déšť na návštěvu? A co když uletí balónky? Novinka z pera básnířky Zuzany…