Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Cestující kroměřížské MHD mohou od října jezdit i v autobusu na CNG

Od října čeká kroměřížskou MHD významný krok. Soukromý dopravce zařadí na novou linku autobus poháněný stlačeným zemním plynem (CNG). Stane se tak průkopníkem nejen v Kroměříži, ale současně i celém Zlínském kraji. Provoz autobusu poháněného CNG je výrazně levnější a mohl by hrát významnou roli při rozhodování kroměřížské radnice, jaké autobusy při obnově vozového parku zvolí.

S autobusem se cestující setkají na nové lince číslo 9, která bude zajišťovat dopravu mezi Bílany a Trávnickými Zahrádkami. Soukromá dopravní společnost Magic Bus vidí v autobusu především pozitiva. „Autobus bude moderní, provoz ekonomičtější a jízdné levnější,“ uvedl majitel společnosti David Petřík. Právě ekonomický provoz se má promítnout do cen jízdného. Stávající jízdenka stojí při platbě v hotovosti 13 korun, ve snížené pak 6 korun. Při cestování linkou číslo 9 mají lidé zaplatit jen 10 a 5 korun.

S myšlenkou vyměnit současné naftové autobusy za autobusy na plyn si pohrává i kroměřížská radnice. „Předpokládáme, že plyn má coby pohonná jednotka budoucnost, je levnější než nafta, na kterou jezdí městské autobusy dnes,“ popsal plány radnice místostarosta Miloš Malý. Jako negativum lze u autobusů na CNG vnímat vyšší pořizovací cenu a prozatím malou síť čerpacích stanic. Hlavním pozitivem jsou pak výrazně nižší provozní náklady.

„Pořízení nového autobusu na plyn je sice o zhruba deset procent dražší než koupě autobusu na jiný pohon, provoz ale stojí polovinu toho, co jízda na naftu,“ vysvětlil David Petřík. Výrazné problémy by v blízké budoucnosti neměly nastat ani s obstaráváním plynu. Doposud se nejbližší čerpací stanice CNG nacházela ve Zlíně. Od listopadu se ovšem nová čerpací stanice otevře v Kotojedech, což je jedna z městských částí Kroměříže. Nechme se tedy překvapit, jakým směrem se kroměřížská radnice vydá.

Zdroj: http://zlin.idnes.cz/autobus-firmy-magic-bus-na-cng-v-mhd-v-kromerizi-fr7-/zlin-zpravy.aspx?c=A140920_2101097_zlin-zpravy_ras

Související články

Zaručeně zlepší den

Do Guinessovy knihy rekordů se dostala nejtěžší borůvka na světě

Evropským stromem roku je 200 let starý dub v Polsku, Česko má 5. místo

Drobná úprava designu může zachránit tisíce stromů. Vydavatelství HarperCollins to uvedl do praxe

Víme, jak levně zaparkovat na letišti ve Vídni

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Kniha, která zaujala svět. Malý princ potěší i utěší

Inspirace z knihovny: Kniha, která zaujala svět. Malý princ potěší i utěší

Mám pro vás hádanku. Pochází z planetky B612, přeje si nakreslit beránka a už více než…