Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Zlínští vědci mohou svým objevem zbavit nemocnice bakterií

1 minuta radosti
Zdroj fotografie: Pixabay

Konec bakterií ve zdravotnických zařízeních a to během několika vteřin. I to může v blízké budoucnosti zajistit vynález českých a slovenských výzkumníků. Vědci z Centra polymerních systémů Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně k tomu vyrobili přístroj. Ten efektivně vytváří ultrafialové záření, které může velmi rychle zbavit prostředí nežádoucích mikroorganismů.

„Zatímco za použití běžného zdroje UV záření je ke sterilizaci prostředí potřeba několik desítek minut, námi vyvinuté zařízení ji dokáže provést v řádu sekund. Jedná se o průlomovou záležitost v oblasti sterilizace,“ uvedl k vynálezu jeden z výzkumníků Marián Lehocký. Objev byl v roce 2018 úspěšně patentován.

Nově vytvořený přístroj může být užitečný i v jiných oblastech. Urychluje například proces vytvrzování polymerů. I proto nyní probíhají jednání o průmyslové výrobě vynálezu. Spolu se slovinským týmem se čeští odborníci snaží také soustředit na aplikační výzkum.

Související články

Zaručeně zlepší den

Nový test dokáže odhalit rakovinu prsu za pět sekund pomocí slin

Méně jíst dramaticky prodlužuje život a zpomaluje stárnutí mozku

Nejlepším řešením bezdomovectví je prevence, ne hroty na lavičkách, říká spoluzakladatelka Architektů bez hranic

Psaní rukou zlepšuje spojení v mozku více než psaní na klávesnici

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny. Papírová spižírna přehledně poradí, jak neplýtvat

Inspirace z knihovny. Papírová spižírna přehledně poradí, jak neplýtvat

Víte, jak správně skladovat konkrétní potraviny? Jak zužitkovat suroviny do posledního kousku? Nebo…