Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Žijí tu s námi dlouho, ale o jejich kultuře mnoho nevíme. Festival UKAUKRAJINU! se to pokusil změnit

Ilustrační foto: Pixabay

V areálu Pražské tržnice probíhal ve čtvrtek odpoledne festival UKAUKRAJINU!, během kterého návštěvníci mohli ochutnat ukrajinské dobroty a poslechnout si umělce. Vstupné bylo dobrovolné a celý výtěžek z akce putoval na pomoc uprchlíkům před válkou. Jak festival probíhal?

Před válkou do Česka uteklo bezmála 350 000 Ukrajinců. Už dávno před tím, než na východě vypukly boje, však v tuzemsku žilo se svými rodinami mnoho ukrajinských občanů. Naše země jsou si tak velmi blízko. Abychom mohli lépe poznat ukrajinskou kulturu, vznikl festival UKAUKRAJINU!.

Zdroj obrázku: UKAUKRAJINU!

„Rozhodli jsme se Ukrajinu přidat na mapu pražských festivalů, zaměřených na nejrůznější kulturní a gastronomické okruhy. Důvody jsou zjevné – chceme naše Ukrajince podpořit nejen finančně, ale hlavně morálně. Nabídnout jim možnost nakrátko si odpočinout v jejich těžké situaci, cítit se „jako doma“ a ostatním umožnit bližší seznámení s kuchyní a hudbou země, jejíž občané již před válkou tvořili největší skupinu cizinců v Česku,” vysvětluje Michal Tošovský, programový ředitel Pražské tržnice.

Šanci vystoupit dostali ukrajinští hudebníci

Pódium patřilo ve čtvrtek jen a pouze ukrajinským hudebníkům. Vystoupila například zpěvačka Birdsy, která soutěžila v ukrajinské pěvecké soutěži Hlas a své umění nyní předvedla návštěvníkům festivalu. Birdsy dala dohromady kapelu až po příjezdu do České republiky, dokonale se však sladili a svérázná energie písniček, které Birdsy samá skládá, se přenesla i do publika.

Birdsy ve svém projevu poděkovala Česku za pomoc a zmínila, že ačkoliv dříve psala písničky každý den, od počátku ruské agrese nebyla schopná napsat ani řádku. První skladbu složila až dva měsíce poté a společně se svou sympatickou kapelou tento song poprvé živě zahráli na čtvrtečním festivalu.

Zpěvačka Birdsy. Foto: Aneta Šmejcová

Představili se také další umělci – zpěvačka Ania Kovtun, Hardy orchestra a další. Hřebem večera bylo vystoupení kapely Atmasfréra, jejíž členové uprchli před válkou.

Návštěvníci mohli ochutnat speciality ukrajinské kuchyně

Nejen hudba dodávala návštěvníkům festivalu energii. V areálu se nacházelo deset stánků, které nabízely ukrajinské delikatesy, alkoholické nápoje anebo kávu. Bylo tak možné ochutnat některé z dobrot, na které jsou Ukrajinci právem hrdí.

Vedle několika stánků se sladkostmi, jako jsou ovocné košíčky, větrníky nebo pro východ typické pirožky, si na své přišli i ti, kteří dávají přednost slaným pokrmům. My jsme vyzkoušeli tradiční boršč z červené řepy a varenyky, plněné těstovinové kapsy. Kapsy se mohou plnit v zásadě čímkoliv, nasladko i naslano, na festivalu se však prodávala varianta s bramborovou náplní a cibulkou. V nabídce nechyběly ani čebureky, opět kapsy, ale tentokrát s masem.

Ukrajinské delikatesy je možné stále ochutnat na Pražské tržnici. Foto: Aneta Šmejcová

O tom, jak ukrajinská kuchyně návštěvníkům zachutnala, svědčily dlouhé fronty, které se tvořily před stánky. Zdaleka největší fronta vedla od stánku Olgy Martinovské, vítězky ukrajinského Masterchefa, která před nedávnem založila iniciativu Nejsi sám, jejíž cílem je pomáhat ve své zemi s nedostatkem zdravotního materiálu.

Dobrou zprávou je, že stánek s ukrajinským občerstvením, o kterém jsme již psali, zůstává na Pražské tržnici i po skončení festivalu. Pokud jste neměli šanci ochutnat vareniky či boršč nebo vám tak zachutnaly, že si je chcete dopřát znova, nic vám v tom nebrání. Stánek tu i nadále čeká na všechny mlsné jazýčky.

Výtěžek putuje na pomoc Ukrajincům

Vstupní na akci bylo dobrovolné, návštěvníci svůj příspěvek mohli poslat s pomocí QR kódů vystavených v Pražské tržnici i na internetu. Výtěžek z akce putoval na konto Organizace pro pomoc uprchlíkům, kteří nyní pomáhají lidem uprchlým před válkou a dlouhodobě se snaží o zapojení cizinců do české společnosti. Peníze vybrané na vstupném pomohou Ukrajincům, kteří našli v Česku bezpečné útočiště.

Autorský článek Anety Šmejcové

Související články

Zaručeně zlepší den

Chtěli byste žít ve městě bez aut? Nový výzkum přináší 12 praktických způsobů, jak auta v městech omezit

V pražské Kotvě se otevírá největší Retro muzeum v České republice. Zaměřuje se na 70. a 80. léta 20. století.

Lidé v Thajsku staví malé útulky pro toulavé psy

Jak zní černá díra? Poslechněte si její zvuk

Inspirativní rozhovor

Příchutě, které vyvolávají pozitivní emoce a nutí k experimentům. To je brněnská zmrzlinárna Ještě Jednu

Příchutě, které vyvolávají pozitivní emoce a nutí k experimentům. To je brněnská zmrzlinárna Ještě Jednu

Přečtěte si rozhovor s Jakubem Gavorem, zakladatelem řemeslné zmrzlinárny Ještě Jednu. Určitě během čtení dostanete chuť na zmrzlinu! Co třeba tu s příchutí krupicové kaše či arašídového preclíku?

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Horolezec tělem i duší. Marek Holeček jde ve své nové knize až na dřeň

Inspirace z knihovny: Horolezec tělem i duší. Marek Holeček jde ve své nové knize až na dřeň

Jeden z nejlepších horolezců současnosti Marek Holeček je charakteristický svým živelným projevem,…