Už jste někdy okusili výborné ukrajinské specialitky? Nyní se nabízí unikátní příležitost v Pražské tržnici v Holešovicích. Tamní návštěvníci mohou ve foodtruckové zóně ochutnat ukrajinské dobroty. Připravují je ukrajinští kuchaři, kteří uprchli před válkou.
Ochutnat je možné třeba boršč, vareniky nebo naleszniky, což jsou speciální palačinky s různými náplněmi, třeba s kuřecím masem nebo žampionovou omáčkou. Už z popisku je jasné, že se jedná o něco, nač my, Češi, nejsme zvyklí. Menu se každý den mění, tudíž na místo můžete zavítat vícekrát. Otevřeno je každý den kromě neděle, kterou kuchaři využívají k regeneraci.
Foodtruck je společnou iniciativou hlavního města, Pražské tržnice, nadačního fondu Šatník Praha, který v Tržnici sídlí, a provozovatele Food Truck Pointu. „Přeji si, aby se tato iniciativa stala příkladem zapojení uprchlíků do pracovního života v Praze,“ uvedl Pavel Vyhnánek, náměstek primátora Prahy pro oblast financí, který má Pražskou tržnici ve své gesci. Nejen, že cílem je pomoci Ukrajincům, kteří jsou zasaženi válkou. Iniciativa má daleko větší přesah. Lidé, kteří se u ukrajinského okna zastaví, mohou předplatit porci jídla potřebným.
Autorský článek Gabriely Brázdové s využitím informací z Pražské drbny, Praha.eu
Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.
Inspirace z knihovny: Africký příběh holky z Trutnova
Pro Hanu Hindrákovou je Afrika osudná. Řadu let zde působila jako dobrovolník a v africkém…