Milujete česnek, ale máte strach z jeho konzumace před důležitými schůzkami? Takovým obavám a odpírání si může být nyní konečně konec. Vědci totiž přišli na to, co se s česnekovým zápachem efektivně vypořádá. Jogurt! O přelomovém zjištění informoval server Earth.
V boji proti česnekovému dechu je nyní jogurt silným soupeřem. Podle nové studie, kterou provedli výzkumníci z Ohio State University, je bílý jogurt s plnotučným mlékem výjimečně účinný v prevenci uvolňování těkavých sloučenin zodpovědných za charakteristický zápach po konzumaci syrového česneku. Jak tuky, tak bílkoviny, které jogurt obsahuje, se ukázaly být silnými soupeři této výrazné byliny.
Čím to je? Podle odborníků to může být způsobené tím, že proteiny mají schopnost na sebe vázat chuť. „Víme, že bílkoviny vážou chuť, což je často považováno za negativní, zvláště pokud má jídlo s vysokým obsahem bílkovin méně chuti. V tomto případě by to ale mohlo být pozitivní,“ uvedla profesorka Sheryl Barringer, která vedla tým vědců.
Účinnost jogurtu byla testována také na smaženém česneku. Výsledky ukázaly podstatné snížení těkavých sloučenin, které se tvoři při smažení česneku. Přestože jogurt a jeho složky vykazovaly sníženou účinnost ve srovnání se syrovým česnekem, výsledky byly stále slibné.
Podpořte Pozitivní zprávy pomocí Givt
GIVT promění vaše každodenní nákupy na internetu v dobrý skutek. Stačí využít Pomocníka nebo před…
Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.
Inspirace z knihovny: Kouzlo školy lesa učaruje nejen dětem. Přináší tipy na hry v přírodě
Propadají vaše děti často nudě a tvrdí, že nemají co dělat? Někdy může být těžké nepodlehnout a…