Praha, 10. srpna 2023: Spolek Zachraň jídlo, pod záštitou Informačního centra OSN v Praze, již podruhé spouští kampaň Září proti plýtvání. Za cíl si klade nalákat nové záchranáře jídla z celé republiky. Kampaň pomocí 4 e-mailů společně s praktickými materiály v průběhu září nabídne osvědčené rady a tipy jak neplýtvat jídlem a tím i penězi. Zároveň účastníky vyzve ke sdílení jejich aktivit, čímž se budou moct zapojit do soutěže o hodnotné a praktické ceny. Výzva je odpovědí na vysoké ceny potravin
a dlouhodobě znepokojující množství potravinového odpadu vyprodukovaného domácnostmi. Veřejnost se může zapojit na webu zachranjidlo.cz.
Účastnit se výzvy je výhodné z mnoha důvodů: kromě finančního a environmentálního důvodu mohou účastníky nalákat také atraktivní ceny od partnerů Kaufland, Maso-profit, Plastia či Živina. Soutěžit mohou například o několik typů kompostérů, hodnotné kuchyňské potřeby, poukázky na nákup a dárkové balíčky na vaření. Do soutěže se mohou účastníci zapojit sdílením svých poznatků a nových návyků osvojených díky výzvě Září proti plýtvání, a to na sociálních sítích, nebo ve formě e-mailu. Jednotliví výherci budou vybráni na základě slosování.
Prvotní impuls ke konání Září proti plýtvání přišel v roce 2020, kdy OSN ustanovila 29. září jako Mezinárodní den proti plýtvání jídlem. V roce 2022 se iniciativa Zachraň jídlo rozhodla věnovat problematice plýtvání jídlem v domácnostech v průběhu celého měsíce září. Reagovala tak nejen na Mezinárodní den proti plýtvání jídlem, ale i na rychle rostoucí ceny potravin a energií. Během prvního ročníku výzvy se do ní zapojilo přes 1 000 nových záchranářů, kteří sledují aktivity iniciativy i nadále.
V České společnosti panuje představa, že za plýtváním jídlem stojí především velké obchodní řetězce. Není tomu tak, podle informací Evropské komise z roku 2019 u spotřebitelů vzniká 52 % potravinového odpadu. Plýtvání jídlem se tak týká všech, ať už se jedná o farmáře, kteří nechávají zbylou zeleninu na polích, zbylé výrobky s vadnou etiketou u výrobců, neprodané položky v retailu nebo nadbytečné porce v jídelnách. Především se to ale týká jednotlivých spotřebitelů.
Na přelomu roku 2022 a 2023 Vysoká škola ekonomická v Praze ve spolupráci s Mendelovou univerzitou v Brně a Zachraň jídlo sestavila výpočet pro odhad ceny znehodnocených potravin v domácnostech. Na jeho základě můžeme předpokládat, že v roce 2023 skončí v koši, kompostu a odpadních trubkách potraviny v hodnotě 3519 Kč na obyvatele. Pokud bychom pracovali s průměrnou domácností dle ČSÚ, tedy 2,33 člověka, pak se jedná o 8 199 Kč za rok 2023. Rodina se dvěma dětmi může letos ušetřit 14 076 Kč, pokud nebude plýtvat.
Odkaz pro registraci do výzvy: https://zachranjidlo.cz/zariprotiplytvani
O Zachraň jídlo:
Zachraň jídlo přináší veřejnosti informace z ČR i ze zahraničí o plýtvání jídlem s důrazem na udržitelnost a prevenci. Aktivně se podílí na systémových změnách a iniciuje je. Podílí se na prosazování dobré praxe z pozice expertů. Zapojuje veřejnost a stakeholdery s cílem společně problém řešit.
Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.
Inspirace z knihovny: Zapomeňte na 10 000 hodin. Přeskočte pořadí a buďte úspěšní
Opřete se do svého strachu, experimentujte, nebuďte nejlepší – buďte jediní. To jsou jen tři z …