Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Proteiny z hmyzu jsou budoucností stravování

Ilustrační fotografie. Zdroj: Dollar Photo Club

Konzumace netradičních pokrmů včetně různých červů a dalších ekologických proteinů má své nadšence i v České republice. Právě ty by mohl potěšit vynález domácího přístroje na výrobu moučných červů. Stojí za ním dvě Rakušanky, které přístroj pojmenovaly Stolní úl. Vynález v bílé barvě s propracovaným designem vyrobí za týden asi půl kilo moučných červů, které lidé mohou konzumovat smažené nebo si z nich vyrobit mouku.

Přístroj představuje jakousi množírnu, ve které červy v podobě larev rostou a množí se. Když červi dorostou do velikosti tří centimetrů, přístroj je posune do jiné přihrádky, odkud si je majitel přístroje může vzít. „Pak je dáte do ledničky a můžete je jíst jako každé jiné maso, vařené, smažené, v hamburgeru nebo v omáčce na těstoviny,“ řekla vynálezkyně přístroje Katharina Unger z Rakouska.

Každý přístroj stojí v přepočtu asi 12 tisíc korun a své majitele má hlavně v Číně a obecně v Asii. Rakušanky prodaly už přes 200 kusů přístroje, a to možná i díky Organizaci pro výživu a zemědělství, která nápad žen podporuje. Ačkoliv v Evropě není pojídání červů a hmyzu zaběhlým způsobem obživy, celosvětově se hmyzem živí více než dvě miliardy lidí, a to především v Asii, Africe a Jižní Americe.

Zdroj: ČTK

Zaručeně zlepší den

Čeští vědci hlásí objev v boji proti rakovině. Nové léky jsou až stokrát účinnější

Praha znovu ovládla anketu o nejlepší místo pro život. Zjistěte, jak se umístil váš kraj

Průlom v boji proti koronaviru. Nový test přináší přesné výsledky už za 90 minut

Novinka v léčbě cukrovky. Horké koupele mají dobrý vliv na krevní tlak i obezitu

Inspirativní rozhovor

Subjektivní prožitek je to jediné, co máme. Vytěžme z něj to nejlepší, nabádá duo Brain We Are

Subjektivní prožitek je to jediné, co máme. Vytěžme z něj to nejlepší, nabádá duo Brain We Are

Přečtěte si rozhovor se studenty neurověd - Kryštofem a Vojtou, kteří tvoří podcast Brain We Are.