V Brně se od dubna nově třídí bioodpad, v Teplicích se změna týká gastroodpadu. Města se tak postupně chystají na změnu legislativy a učí své občany přemýšlet nad tím, jak naložit se zbytky z kuchyně. Od roku 2023 totiž bude v České republice povinné gastroodpad třídit.
„S odpadem v Teplicích je to víceméně podobné jako všude jinde. Analýzy nám ukazují pravidelně, že tam je 70 procent odpadu, který se dá vytřídit dál,“ uvedl za firmu JRK, která odpadky z popelnic třídí a počítá, Marek Adamec. Do gastroodpadu patří vařené zbytky jídla či zkažené sýry a uzeniny. „Jsou to všechno zbytky, které už jsou nějakým způsobem upravené,“ dodal.
V Brně se pak zatím rozhodli podpořit svoz bioodpadu. Do hnědých popelnic patří kuchyňský bioodpad, tedy zbytky potravin rostlinného původu, slupky, odřezky zeleniny a ovoce, jádřince, pecky, ale i čajové sáčky a kávový lógr. Na rozdíl od gastroodpadu sem nespadají živočišné zbytky jako třeba maso, oleje, tuky, kosti či mléčné výrobky. Celkem tisíc kusů nových biopopelnic bude umístěných na vybraná stanoviště v ulicích Brna.
Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.
Inspirace z knihovny: Život na cestě je plný dobrodružství. Jak se na něj připravit?
Sníte o tom koupit si dodávku a projet s ní svět, ale nevíte, jak na to? Co je potřeba? Kde začít?…