Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Vědcům se podařilo nabít lithium-iontovou baterii na 60 procent za 5,6 minuty

Ilustrační foto: Pixabay

Tento významný krok čínských vědců může podpořit rychlejší zavedení elektrických vozidel. Ta jsou přátelštější k životnímu prostředí než vozidla poháněná naftou a benzinem, ale zatím nebyla širší veřejností přijata.

Jedním z problémů, který tento posun brzdí, je skutečnost, že elektrická vozidla se dlouho nabíjejí. To by se však mohlo brzy změnit. Podle nedávno uveřejněné zprávy TechXplore se týmu výzkumníků z několika institucí v Číně úspěšně podařilo zvýšit rychlost nabíjení lithium-iontové baterie na rychlost 5,6 minuty při nabití na 60 %. Tohoto působivého úspěchu dosáhli přidáním měděného povlaku a nanodrátů na anodu baterie.

Dnes se většina anod skládá z grafitu a je konstruována velice neuspořádaně, což není příliš praktické pro průchod proudu. Kromě toho způsob, jakým jsou materiály v anodách seřazeny, vytváří problém související i s velikostí mezery mezi nimi. I z těchto důvodů se výzkumníci při pokusu o urychlení nabíjení zaměřili právě na anodu.

Konkrétně provedli změny na standardní grafitové anodě. Spustili teoretické modely na úrovni částic, aby optimalizovali prostorové rozložení částic různých velikostí a poréznost elektrod. Poté na základě daných zjištění provedli změny na standardní grafitové anodě vedoucí k rychlejšímu nabíjení – potáhli ji mědí a přidali měděné nanodrátky. Následně zahřáli a zase ochladili anodu, která se stlačila do uspořádanějšího materiálu.

Jakmile byla anoda vylepšena, připojili ji ke standardní lithium-iontové baterii, aby změřili dobu, po kterou trvalo nabíjení. Byli ohromeni zjištěním, že dokážou nabít baterii na 60 % za pouhých 5,6 minuty a na 80 % za 11,4 minuty. Záměrně se však vyhnuli nabití na 100 %, protože hrozilo riziko poškození baterie.

Výzkumníci neupřesnili, kolik by tento typ baterie stál a kdy by mohla být připravena k výrobě. Přesto je tento úspěch zásadním krokem k rozšíření výskytu elektrických vozidel.

Zdroj: Interesting Engineering

Související články

Zaručeně zlepší den

Infekce Helicobacter pylori u dětí: Diagnóza a léčba

Evropským stromem roku je 200 let starý dub v Polsku, Česko má 5. místo

Do Guinessovy knihy rekordů se dostala nejtěžší borůvka na světě

Víme, jak levně zaparkovat na letišti ve Vídni

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Africký příběh holky z Trutnova

Inspirace z knihovny: Africký příběh holky z Trutnova

Pro Hanu Hindrákovou je Afrika osudná. Řadu let zde působila jako dobrovolník a v africkém…