Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Inspirace z knihovny: Africký příběh holky z Trutnova

Foto: Lenka Lazoňová

Pro Hanu Hindrákovou je Afrika osudná. Řadu let zde působila jako dobrovolník a v africkém prostředí se odehrává také většina jejích románů. V nejnovějším díle Můj africký příběh pouští čtenáře tak trochu za oponu. Dozvíte se, kdy a proč se do Afriky zamilovala, i to, jak se stala první českou spisovatelskou publikovanou v Keni. Nechybí ani zábavné historiky z afrického putování, které autorku občas zavedlo i do velmi nebezpečných situací.

Za každou knihou se skrývá příběh. V případě Češky, která píše o (často nelehkých) tématech spojených s Afrikou, vám ale otázka „Jak?“ vytane na mysli určitě. Po několika vydaných románech se Hana Hindráková rozhodla svou cestu poodhalit. V krátkých kapitolkách vzpomíná na svou první cestu do Afriky, na ne zrovna podporující reakce okolí i na zábavné nebo vážné chvilky, které zde zažila. Vyprávění vás zavede do chudinské čtvrti, na Safari i do nemocnice, kde se autorka musela poprat s vážnými zdravotními komplikacemi.

Ilustrační foto: Pexels

Velkou přidanou hodnotou je upřímný pohled na dobrovolnickou pomoc v afrických oblastech. Názor spisovatelky na to, jaká forma podpory je pro chudé oblasti vhodná, se totiž také časem vyvíjel. Příhody o potížích na cestách, panickém strachu z komárů a nemocí, ale i o tom, jak se mladá dívka cítila po prvním návratu do bohaté Evropy, vás přimějí k zamyšlení i pomyslnému smeknutí klobouku před odvahou spisovatelky.

Slovo autorky článku

„Jako redaktorka oceňuji mimo jiné pohled do zákulisí tvorby knih. Hana se dělí o detaily z procesu psaní i následné propagace a potvrzuje, že živit se jako spisovatel není tak romantické, jak si někteří lidé možná stále myslí. O to víc se mi její odhodlání a houževnatost líbí. Dokazuje, že jít si za svými sny je vždycky to nejlepší, co pro sebe můžeme udělat.“

Související články

Zaručeně zlepší den

Nejlepším řešením bezdomovectví je prevence, ne hroty na lavičkách, říká spoluzakladatelka Architektů bez hranic

Pakt proti dezinformacím generovaným AI má omezit narušování demokratických voleb

Kniha o Harry Potterovi má hodnotu 11 tisíc liber

Živá hudba vyvolává mnohem silnější emoce než ta streamovaná

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Africký příběh holky z Trutnova

Inspirace z knihovny: Africký příběh holky z Trutnova

Pro Hanu Hindrákovou je Afrika osudná. Řadu let zde působila jako dobrovolník a v africkém…